Izrečena presuda: Zbog vrijeđanja Hrvata u Fojnici kazna 300 KM

0
1895

Općinski sud u Kiseljaku kaznio je s 300 maraka Nedžada Imamovića iz Fojnice koji je prošle godine ponižavao i omalovažavao Hrvate tvrdeći kako su spomenik braniteljima HVO-a i hrvatska zastava “agresorski i zločinački”. Imamović je videosnimku s tim porukama snimljenu pored spomen-obilježja poginulim braniteljima u Fojnici objavio na YouTube servisu. Kako doznaje Večernji list, nakon saslušanja, koje je održano 20. lipnja ove godine pred Općinskim sudom u Kiseljaku, izrečena je kazna kojom su potvrđeni navodi Tužiteljstva.

Ipak prekršaj

Prema presudi, Nedžad Imamović je neutvrđenoga dana u ljetnom razdoblju 2017. godine u neposrednoj blizini Franjevačkog samostana u Fojnici narušio javni red i mir tako što je na javnom mjestu govorom i verbalnim iskazima vrijeđao i omalovažavao nacionalne osjećaje građana, pripadnika hrvatske nacionalnosti, pored spomenika hrvatskim braniteljima i zastave hrvatskog naroda u neposrednoj blizini Franjevačkog samostana u Fojnici, prenosi Večernji.ba.

Govorom i verbalnim iskazima vrijeđao je i omalovažavao nacionalna obilježja i simbole hrvatskog naroda nazivajući zastavu i spomenik zločinačkim i agresorskim, a što je objavljeno preko videozapisa na društvenoj mreži YouTube, stoji u presudi 52-godišnjem Imamoviću.

Na taj je način, zaključilo je Sudsko vijeće, počinio prekršaj iz članka 8., stavak 1., Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira pa ga je Sud kaznio s 300 maraka. Imamović se, kako doznajemo, nije žalio na tu presudu jer je imao mogućnost uputiti poziv Kantonalnom sudu u Travniku.

Bosanci ili Hrvati

No, očito je njegova obrana smatrala kako bi mogao dodatno odgovarati za govor mržnje pa je odustao od toga. Imamović se u videu, nešto kraćem od dvije minute, “zgražavao” nad samim postojanjem spomenika pripadnicima HVO-a i hrvatskoj zastavi.

Na početku videosnimke konstatira da su franjevci bosanski, a ne hrvatski iako takvo nešto ne tvrde ni sami franjevci. Imamović je negirao pravo hrvatskim braniteljima da uopće budu branitelji. Time je sugerirao da je oko šest tisuća Hrvata Fojnice protjeralo samo sebe, pri čemu su ubili tridesetak civila.