Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozvalo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Izvješće o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi BiH bilo omogućeno prihvaćanje bh. aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

O zaključcima današnje sjednice Predsjedništva SDA novinare je informirao potpredsjednik stranke Edin Ramić ističući da je SDA pozvala i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da bude na visini zadatka, jer blokada europskog puta BiH i blokada državnih institucija može istovremeno ugroziti i druge važne sporazume i aranžmane, uključujući i kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

– Institucije BiH moraju funkcionirati u skladu sa Ustavom i zakonom, a ne na osnovu prijetnji i ucjena. Daytonska je obveza svih da omoguće funkcioniranje institucija BiH. Oni koji osporavaju rad državnih institucija, pozivajući se na interese entiteta, na kraju će najveću štetu nanijeti upravo entitetima – stav je SDA.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uoči sjednice stranke kazao je novinarima da Predsjedništvo nije u blokadi, dodajući da je u razgovoru sa Ivanićem saznao da se radi o “novinarskom  spinu” da Ivanić blokira rad kolektivnog šefa države što nije Ivanićeva namjera.

Izetbegović je apelirao na sve da se ozbiljno analiziraju SSP, odbacujući navode da u toj prilagodbi ima nečega opasnog za gospodarstvo i poljoprivredu u BiH.

Podcrtao je kako se radi o faznoj prilagodbi te da su kvote propisane SSP-om povoljne za BiH, ali je jasno kazao da će u budućnosti biti potrebno prihvatiti konkurencijski pritisak koji dolazi od uređenih gospodarstava i poljoprivreda Europske unije.

– Nikome nisu izašli u susret kao BiH.  Nadam se da će u nedjelju u Republici Srpskoj donijeti ozbiljne i odgovorne odluke u vezi s tim. Ukoliko propustimo ovu priliku bojim se da će prvi problemi za naše gospodarstvo nastati već na jesen u vezi sa izvozom – ocjenjuje Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima te da se ona mora ispoštovati i rezultati popisa objaviti u zakonskom roku.

Izetbegović je kazao da Ivanić ne uvjetuje njegov potpis na SSP s popisom stanovništva, kojeg u RS-u ne prihvaćaju tvrdeći da je Jukić donio nezokonitu odluku o metodologiji obrade popisnih podataka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se osvrnuo i na odluku Britanaca da istupe iz Europske unije, ističući da će BiH izgubiti jednog od svojih zagovornika na putu ka Europskoj uniji, ali je još strašnijim nazvao scenarij ukoliko tim stopama krenu i neke druge zemlje članice.

Mišljenja je međutim da do toga neće doći jer je interes zemalja članica EU da imaju veliku asocijaciju jer to pojeftinjuje i pojednostavljuje funkcioniranje njihovih ekonomija, kretanje ljudi i roba zbog čega smatra da će ta činjenica prevagnuti.

– Jedan od najboljih dijelova svijeta je dobro organizirana EU, s dobro obrazovanim i organiziranim stanovništvom. BiH će nastaviti i to će biti naš strateški cilj da ide ka članstvu u EU – kazao je Izetbegović, izražavajući uvjerenje da će EU opstati, jačati i popunjavati se s članicama poput BiH.

 

 

Preuzeto sa: www.prvi.tv