Ovim putem uredništvo portala hrvatskadijaspora.com vas poziva na sudjelovanje u kampanji koja se bori protiv krađe glasova hrvatskoj dijaspori, koja je nažalost do sada bila česta praksa posebno na lokalnim izborima u BiH.

Krađa osobnih podataka ili korištenje istih bez znanja osobe te upisivanje preferencijalnih glasova po potrebama i željama stranaka je bila učestala pojava i na općim izborima, a na lokalnim je ta opasnost još i veća. Makar stranke to naravno ne priznavale, svatko tko je upućen u izborne procese pouzdano zna da je do krađe glasova često dolazilo. Stoga smo mi odlučili pokrenuti jednu kampanju protiv te nepravde. Poslali smo isti poziv i svim relevantijim portalima sa hrvatskim predznakom iz BiH i nadamo se da će se odazvati ovoj kampanji.

Što možete učiniti?

Sve osobe koje su se prijavile za glasovanje u dijaspori svoj status mogu provjeriti unosom osobnih podataka (Ime, prezime, JMBG) na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH klikom na slijedeći link:

https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3

S obzirom na to da je broj prijavljenih glasača iz dijaspore za naredne izbore znatno povećan, a manipulacije glasovima dijaspore nisu novost, pozivamo vas da provjerite vaš status i bilo kakvu zloupotrebu vaših podataka prijavite SIP-u (kontakt@izbori.ba).

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijet će odluku o zaključivanju biračkog popisa za glasovanje u dijaspori nakon obrade prijava birača. O tom popisu birači će biti pravovremeno obaviješteni.

Provjerite svoj status i ne dopustite krađu glasova zloupotrebom vaših podataka!

Uredništvo, hrvatskadijaspora.com