Izaslanstvo HDZ-a Novog Travnika posjetilo Split

0
2156

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas izaslanstvo HDZ-a Novog Travnika iz Bosne i Hercegovine u čijem sastavu su bili Zdenka Džambas, izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednica Općinskog odbora HDZ-a Novi Travnik, …

2017_07_12_Posjet_04.jpg… Stjepan Dujo, savjetnik predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Fabo Stanić, predsjedatelj Općinskog vijeća Novog Travnika te Marijan Marjanović, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću, na njihovu inicijativu.

Gosti iz Novog Travnika su domaćina upoznali sa stanjem u njihovoj općini, kako na političkom, tako i na društveno-ekonomskom planu. Između ostalog su naveli da je N. Travnik prije rata imao dva grada prijatelja te da je taj oblik suradnje potpuno zamro, a da se i njihova izborna strategija krajem prošle godine zasnivala i na povezivanju s drugim gradovima, posebno iz susjedne Hrvatske te na otvorenosti za suradnjom s gradovima u Europskoj Uniji. Dolaskom su htjeli vidjeti kakve su mogućnosti suradnje, kao i na koje načine bi sve Split mogao pomoći da se područje N. Travnika ekonomski stabilizira, a time i da se zaustavi stalno prisutno iseljavanje, poglavito Hrvata. U tom smislu je, primjerice, spomenuto kako slaba i malobrojna općinska administracija nije u stanju odgovoriti izazovima prikupljanja sredstava iz EU fondova. Također, da, unatoč velikim turističkim potencijalima, poglavito za biciklistički turizam, ne postoje bitni preduvjeti za njihovo korištenje jer općina nema svoju turističku zajednicu. Rečeno je kako bi, osim prenošenja tih iskustava, značajna bila i suradnja na kulturnom planu, kakvih aktivnosti u N. Travniku značajno nedostaje, a određene, ionako skromne, kulturne manifestacije zamiru zbog nedostatka sredstava.

2017_07_12_Posjet_01.jpgGradonačelnik Krstulović Opara je izrazio svu spremnost u okviru mogućnosti grada i njegovih osobno da pomogne u uspostavi suradnje. Također, da se osim Splita animiraju i gradovi i općine iz splitskog okružja, ističući kako je svjestan da srednja Bosna mora biti u fokusu Splita, jer je i sama orijentirana prema Splitu te da je u biti suradnja u obostranom interesu. On je od članova izaslanstva zatražio da konkretiziraju svoje prijedloge bilo da je riječ o savjetodavnoj pomoći ili programima konkretne suradnje na ekonomskom, sportskom ili kulturnom planu, na kojem postoje čak dvije slične manifestacije: Mali Split i Dječji međunarodni festival Dok teče Lašva. Zatražio je i popis studenata iz Travnika koji studiraju na Splitskom sveučilištu, kako bi u razgovorima s predstavnicima Sveučilišta mogao vidjeti što i kako im olakšati studiranje. „Tu bi se za početak moglo najviše uraditi. Ti studenti neće koristiti Split za odskočnu dasku u Europu, a ako i budu iz nje će se vratiti u N. Travnik još bogatije oboružani znanjem“, kazao je splitski gradonačelnik, ističući kako je ova inicijativa važna da se pokaže jedinstvo hrvatskog naroda i spremnost da se pomogne bez paternalističkog odnosa spram Hrvatima u Bosni i Hercegovini.