Isplata mirovina počinje 5.kolovoza

0
1184

POTREBNO 162 MILIONA KM.

Isplata penzija za mjesec srpanj(juli) počet će u petak 5.kolovoza(avgusta) 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO. Za isplatu penzija za srpanj, s uračunatim troškovima potrebno je oko 162 miliona KM, prenosi Patria.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome  najniža penzija iznosi  326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174, 48 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

KOEFICIJENT PENZIJA OSTAJE ISTI

Drljača: Neće više biti kašnjenja penzija!

Penzioneri koji primaju penziju iz Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO/MIO), njih 405.229, više se ne moraju brinuti hoće li njihova primanja kasniti po deset i više dana, već će penzije biti isplaćivane na dan koji utvrdi Upravni odbor Zavoda PIO/MIO.

To je za “Avaz” potvrdio federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača (SBB), navodeći da će to omogućiti revolving kredit od 63 miliona KM, koji je odobren od komercijalnih banaka 25. jula, o čemu je ranije pisali.

Drljača je kazao i da će isplata penzija za juli početi 5. augusta, no pojasnio je da bi još ovaj mjesec podjela novca mogla trajati tri do četiri dana dok odobreni kredit ne bude Fondu na raspolaganju.

– Odlukom UOFZ 25. juna raspisan je tender za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. jula došlo do otvaranja ponuda, gdje je konzorcij banaka, njih sedam, ponudio kredit od 63 miliona. S obzirom na to da je Zakonom o javnim nabavkama predviđen rok za žalbe od 10 dana, čim on prođe, kreditna sredstva će biti na raspolaganju Fondu, tako da će se penzije moći isplaćivati 5. u mjesecu. Istog dana će svoj novac penzioneri moći i dobiti. Očekujemo da nam taj novac bude operativan 8. ili 9. augusta – kazao je Drljača.

Ministar je pojasnio da penzioneri nemaju razlog za paniku zbog uzetog kredita, jer će, kako je istaknuo, kamata ići na teret budžeta Federacije BiH.

– Dakle, ovo zaduživanje funkcionirat će isto kao i sa sredstvima koja smo dobivali od pošta. A sva eventualna kamata koja se desi ići će na teret budžeta Federacije, dakle, PIO Fond neće snositi teret zaduživanja. Riječ je samo o pozajmljivanju novca na pet ili šest dana, dok se ne namire potrebna sredstva. Dakle, samo nekoliko dana “ulazimo u crveno” – naveo je Drljača.

Pojasnio je i da se sav novac neće odmah koristiti, nego da će se sredstva uzimati po potrebi, kada ne bude dovoljno na raspolaganju od pristiglih doprinosa, a da penzije više ni dana ne bi kasnile.

– Kada u Fondu PIO bude nedostajalo sredstava, banke će preuzeti daljnju isplatu, umjesto da obustavimo podjelu penzija i čekamo uplate sredstava koja nam nedostaju. Kako u Fond svaki dan pristižu sredstva od doprinosa, a uplati se oko šest miliona dnevno, tako će se novac vraćati bankama. Kamate će na dnevnom nivou biti beznačajne – pojasnio je Drljača.

Naveo je da su do sada svakog mjeseca penzije kasnile za 50.000 penzionera.

– Veliki napori učinjeni su da se stanje penzionera popravi. Zadovoljan sam što smo konačno stabilizirali isplatu penzija. Penzionerima je zaista bilo bitno da novac dobiju na vrijeme, a ne da im penzije kasne. Njima je dan golem – istaknuo je Drljača.

Dodao je i da je koeficijent za isplatu srpanjskih penzija ostao isti.