ISIL uništio antički grad: Kolijevka civilizacije u ruševinama

0
1110
Iračka vojska je prije tri dana od terorista ISIS-a preuzela kontrolu nad iračkim antičkim gradom Nimrudom, koji je ostao bez ijednog historijskog spomenika ( İdris Okuducu - Anadolu Agency )

Irački Nimrud je u potpunosti sravljen sa zemljom, te u njemu gotovo da nema niti jednog historijskog spomenika.

Iračka vojska je prije tri dana od oružane grupe Islamska država Irak i Levantpreuzela kontrolu nad iračkim antičkim gradom Nimrudom, koji je ostao bez ijednog historijskog spomenika.

Tri dana nakon što su iračke snage protjerale pripadnike ISIL-a, fotoreporteri i kamermani Anadolije ušli su u taj antički grad i zabilježili ruševine koje su ostale od grada.

Antički grad, koji je bio kolijevka civilizacija, danas je u potpunosti sravljen sa zemljom te u njemu gotovo da nema niti jednog historijskog spomenika.

Stanovnik Nimruda Sejh Halid Al-Juburi za Anadoliju je kazao kako su pripadnici ISIL-a eksplozivom u potpunosti uništili grad.

“Historija Ninive krila se u ovom gradu. Teroristi ISIL-a su došli i eksplozivom sravnili sve sa zemljom. Prije je ovdje postojao život. Nažalost, više nema spomenika”, kazao je Juburi.

Nimrud je antički asirski grad, koji leži na rijeci Tigris.

Formiran prije 3.300 godina

U antička vremena grad se zvao Kalhu, a Arapi su grad nazvali Nimrud prema legendarnom kralju Nimrodu.

Pretpostavlja se da je formiran prije 3.300 godina, a bio je glavni grad Asirije.

Iračka vojska i policija, kurdski borci Pešmerge, šiitske milicije i sunitska plemena, uz podršku američkih zračnih napada, učestvuju u ofanzivi na Mosul, u kojem živi 1,5 miliona stanovnika.

ISIL, koji je grad zauzeo 2014. godine, u borbama koristi civile kao živi štit te bombaše samoubice kako bi usporio napredovanje iračkih snaga.

Izvor: Agencije