Identificirane općine u kojima je najviše tvrtki koje ne izdaju fiskalne račune

0
1223

Neizdavanje fiskalnih računa za prodane robe i obavljene usluge krivično je djelo, ali i udar na državni proračun te stvara probleme u redovitoj isplati mirovina, plaća zaposlenim u javnim institucijama te normalnom funkcioniranju državnog aparata.

Unatoč tome, određeni broj tvrtki i dalje ne izdaje fiskalne račune, čime za sebe pribavljaju protuzakonitu korist.

Ne postoje točni podaci o tome u kojem dijelu BiH se u najvećoj mjeri izbjegava izdavanje računa, ali izvješća Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) mogu poslužiti kao dobar indikator ovog problema.

Nakon što su diljem Federacije BiH u razdoblju od 3. listopada do 7. prosinca provedni inspekcijski nadzori, FUIP je došao do podatka koje općine imaju najveći broj tvrtki koje ne izdaju fiskalni račun.

Jasno je kako tvrtke koje ne izdaju fiskalne račune u većoj mjeri ne prijavljuju svoje radnike u odnosu na tvrtke koje poštuju zakon. Time vlasnici tih tvrtki, kako piše vecernji.ba, ostvaruju veći profit izbjegavajući ne samo plaćanje PDV-a, već i doprinosa zaposlenim osobama koje zbog toga ne mogu ostvariti zdravstveno osiguranje niti će im biti uplaćivan staž koji služi kao osnovica za dobivanje mirovine.