ICTY: Danas počinje iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću

0
1054

Optužen za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti

Optužba i odbrana će od danas pa do 15. decembra  iznositi završne riječi na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti, počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, navedeno je u izvještaju haške novinske agencije SENSE.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon šesnaestogodišnjeg bjekstva od međunarodne pravde. Optužen je za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka poduhvata tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Prvi, takozvani sveobuhvatni zločinački poduhvat je, po optužnici, bilo etničko čišćenje velikih dijelova Bosne i Hercegovine, koje je u nekoliko općina doseglo razmjere genocida. Drugi je bila kampanja artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom; treći uzimanje osoblja UN-a za taoce i njihovo korištenje za živi štit a poslednji, četvrti zločinački poduhvat su ubistva i deportacije srebreničkih muslimana u julu 1995. godine, što je također kvalificirano kao genocid.

Suđenje Ratku Mladiću je započelo prije četiri i po godine, 16. maja 2012. Dokazni postupak optužbe je trajao 20 mjeseci tokom kojih su saslušani iskazi 169 svjedoka – preživjelih žrtava i očevidaca zločina za koje se Mladić tereti, forenzičkih i drugih eksperata, vojnih i civilnih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i nekolicine insajdera – oficira vojske kojom je zapovijedao optuženi. Uz to, u spise je uvedeno više od 7.500 dokaznih predmeta koje je podnijelo tužilaštvo.

Prvostepeno vijeće je na poluvremenu suđenja odbacilo zahtjev odbrane za oslobađajućom presudom, zaključujući da je optužba izvela dovoljno dokaza koji bi, ako ih odbrana ne ospori, mogli dovesti do osuđujuće presude.

Dokazni postupak odbrane je započeo 14. maja 2014. i trajao je 27 mjeseci. U tom razdoblju, Mladićevi branitelji su izveli 208 svjedoka i u sudske spise uveli više od 2.000 dokaznih predmeta.

U Mladićevu odbranu svjedočili su oficiri i vojnici koji su mu nekada bili potčinjeni, zatim bivši i aktuelni političari bosanskih Srba, kao i sudski vještaci koje je angažirala odbrana, a pred sudom su se pojavili i nekadašnji posrednik u mirovnim pregovorima Jose Cutillero i izaslanik generalnog tajnika UN-a Yasushi Akashi.

Iznošenje završnih riječi će, kako je predviđeno, trajati sedam sudskih dana. Prvo će 5., 6. i 7. decembra završne riječi iznijeti Tužilaštvo, zatim će nakon dana pauze riječ preuzeti odbrana (9.,12. i 13.) da bi 15. decembra obje strane dobile po 90 minuta za finalne replike.

Suci Orie, Moloto i Floege će se nakon toga povući na vijećanje o presudi koja bi, kako je planirano, trebalo da bude izrečena prije kraja 2017. godine.