Rezultat je to neviđene drame u
skupini F u kojoj su Portugal i Mađarska odigrali ljepoticu Eura (3:3), a Island u sudačkoj nadoknadi pobijedio Austriju
s 2-1. Upravo je taj pogodak Islanđana promijenio cijeli raspored. Dotad je Island bio siguran protivnik Hrvatske, a Portugal je išao na Englesku.

Nitko nije mislio da će se to dogoditi, ali se dogodilo. Od svih protivnika koje Hrvatska mogla dobiti u osmini finala Eura, sudbina nam je dodijelila Portugal. Nije baš neka nagrada za prvo mjesto u jednoj od najjačih skupina i pobjedu protiv Španjolske, ali što je tu je.

Portugal je pak bio treći u jednoj od najlakših skupina, a ispred su bili čak i Mađarska i Island. Tako da nema mjesta za preveliki strah jer Hrvatska igra odlično, a Portugal zasad blijedo iako imaju prvu zvijezdu Europskog prvenstva i ponajboljeg nogometaša svijeta Cristiana Ronalda.

“U ovoj fazi natjecanja nema laganih protivnika, a mi smo dobili možda i najtežeg. No, bili smo i u najjačoj skupini prvenstva pa smo je uspješno prošli i nema razloga da i u ovaj susret ne uđemo sa samopouzdanjem. Respektiramo Portugal, ali vjerujemo u kvalitetu, zajedništvo i karakter koje smo do sada pokazali te se veselimo novom izazovu”, izjavio je izbornik Ante Čačić nakon dramatičnog raspleta dijela natjecanja po skupinama.

S druge strane, portugalski izbornik hvali Hrvatsku. Moguće da je ‘pila naopako’, a moguće i da stvarno tako misili jer Hrvatu uistinu igraju možda i najljepši nogomet na turniru.

”Željeli smo izbjeći Hrvatsku. Bili su prvi u skupini ispred Španjolske i to dovoljno govori koliko su jaki. Ima nekoliko momčadi koji su favoriti i nekoliko njih koji mogu biti dovoljno ambiciozni da idu daleko, a Hrvatska je jedna od njih. Imaju igrače visoke kvalitete i nadam se da ćemo odigrati jaku utakmicu”, poručio je Fernando Santos.

Hrvatska nikad nije pobijedila Portugal, nije im čak zabila ni gol, ali na ovom Euru ruše se sve prepreke i tradicije. Hrvatska je s pet izmjena pobijedila najjaču momčad Španjolske, pa može i Cristiana Ronalda i njegov Portugal.

Ronaldo je već najavio kako će on i suigrači istrčati protiv Hrvatske ove subote, ali ako su im Mađari zabili tri komada, ako u skupini nisu mogli pobijediti ni Austriju ni Island ni Mađarsku, onda samouvjerena i mirna Hrvatska nema što strahovati.

Za velike stvari moraju se proći i velike prepreke, Portugal je sljedeći u nizu, subota u Lensu bit će spektakularna.

Ukoliko Hrvatska prođe Portugal u subotu u Lensu ide na pobjednika dvoboja Poljska – Švicarska.

Moguće postave :

Hrvatska : Subasic; Srna, Corluka, Jedvaj, Vrsaljko; Rog, Badelj; Perisic, Rakitic, Pjaca; Kalinic

Portugal: Rui Patricio, Vieirinha, Pepe, Carvalho, Eliseu, W Carvalho, Joao Mario, Moutinho, Andre Gomes, Nani, Ronaldo

Sudac : Carlos Velasco Carballo (ESP)