Hoće li biti usvojen set zakona o akcizama i novi namet građanima poskupljenjem goriva

0
1246

MATEMATIKA GLASANJA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je jučer da će sedam ili osam članova poslaničkog kluba te stranke glasati na današnjoj sjednici o setu zakona o akcizama i osiguranju depozita, čije je donošenje uvjet za narednu tranšu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

S obzirom na to da SDA ima ukupno 10 zastupnika u Predstavničkom domu, i to Šefika Džaferovića, Safera Demirovića, Nerminu Kapetanović, Hazima Rančića, Amira Fazlića, Asima Sarajlića, Senada Šepića, Salku Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, dovodi se pitanje Izetbegovićeva izjava s obzirom na to da je još uvijek nepoznato kako će glasati “četvorka” unutar SDA.

Izetbegovićeva procjena od “7-8 zastupnika” dovodi se u pitanje s obzirom na to da je od ukupno 10 SDA-ovih zastupnika, za njih četvero upitno kako će glasati o setu zakona o akcizama. Šemsudin Mehmedović će, najvjerovatnije, glasati za set zakona o akcizama.

Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića ima četiri zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a koliko je poznato sva četvorica će glasati za set zakona o akcizama.

Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne ima četiri zastupnika u Predstavničkom domu, a već je od ranije poznato da će se i oni izjasniti za set zakona o akcizama.

Savez nezavisnih socijaldemokrata ima šest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a set zakona o akcizama će imati i njihovu podršku.

Ukoliko se svi od dosad navedenih zastupnika pojave na današnjoj sjednici, koji su za povećanje akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litru, to će biti ukupno 21 glasova, a za to nije dovoljno .

Protiv

Protiv seta zakona o akcizama su se već ranije izjasnili zastupnici Saveza za promjene, a oni imaju ukupno sedam zastupnika u Predstavničkom domu.

Također, SDP i DF su se izjasnili protiv navedenih zakona, a oni imaju ukupno osam zastupnika, od toga su tri SDP-ova i pet DF-ovih. Budući da je najavljeno da SDP-ov zastupnik Mirsad Mešić neće prisustvovati sjednici, bit će to ukupno sedam zastupnika ove dvije stranke.

Ukoliko se SDA-ova četvorka pridruži zastupnicima koji su protiv seta zakona o akcizama, kao što je to dosad bio slučaj, ovaj tabor Zastupničkog doma će imati ukupno 17 zastupnika.

Upitno

Od ukupnog broja zastupnika, onih koji su u taborima “za” (21) i “protiv” (17), postavlja se pitanje kojem taboru će se pridružiti preostali zastupnici.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović se ranije izjašnjavao protiv seta zakona o akcizama, a zastupnik ASDA Jasmin Emrić bio je suzdržan. Saopćili su da će ovaj putu biti protiv ovog prijedloga. Također je nepoznato kako će glasati zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika.

Po političkim kuloarima se već ranije špekulisalo da bi se vladajuća koalicija mogla služiti “zavrtanjem ruku” da bi došla do svojih ciljeva, pa i da je DF-ova zastupnica Hanka Vajzović podlegla pod pritiscima. Dovoljno bi bilo samo da se ne pojavi na sjednici…