Manji broj građanki i građana Sarajeva okupio se večeras ispred Narodnog pozorišta kako bi mirnim provjedom iskazali negodovanje zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave ”Naše nasilje i vaše nasilje”.

Ljudi skandiraju “Hoćemo predstavu!”, a ulaz je ipak dopušten ljudima sa kartama ”na vlastitu odgovornost” – poručili su iz direkcije!

Politička analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu je dodala fotografiju na kojoj se vidi kako su građani ušli na izvođenje predstave uz komentar: ”Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za poštovaoce slobode izražavanja. Protesti protiv zabrane prikazivanja Frljiceve predstave Naše nasilje vaše nasilje su uspjeli i ušli smo u pozorište”.

Pojačane policijske snage su ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje osiguravaju interno izvođenje predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića, posljednjeg dana Festivala MESS.

Javno prikazivanje predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” je otkazano nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca.

Televizija N1 javlja da iz policije, pak, tvrde da je u pitanju ”rutinska prometna kontrola”.

Podsjetimo, na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava redatelja Olivera Frljića na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS.

Sve je počelo tako što se Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo priopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da skinu s repertoara predstavu Olivera Frljića “Naše nasilje i Vaše nasilje”, navodeći kako ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Nakon toga je stigao i demant u kojem Uprava Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke navodi da predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” ni u jednom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu, te da ne dovodi u pitanje vrijednosti niti jedne religije.