Gostovanje na TV N1, Fadila Novalića

0
1346

Samo u Pressingu: Vi ste pitali, a premijer je odgovarao

Federalni premijer Fadil Novalić je tokom gostovanja u Pressingu odgovarao na pitanja građana, a, između ostalog, dotakao se i “škakljivih” tema poput zapošljavanja njegov kćerke.

Ko je finansirao, koliko je koštala, koja je agencija implementirala i kakvi su efekti kampanje “Skinimo okove”?

To nije finansirala Vlada FBiH, nego je finansirala jedna od članica EU koja je podržala agendu. Konkretnije, bila je to Engleska. Ne znam koliko je koštalo i ko je implementirao kampanju. Zašto bih se bavio marginalnim stvarima? Ali, znam da bi Vlada FBiH to bolje uradila.

Kako je moguće zaposlenje u Finansijsko-informatičkoj agenciji ako je na snazi moratorij na zapošljavanje, ili su izuzete porodice SDA i HDZ dužnosnika?

Moratorij je na budžetske korisnike, na sva javna preduzeća i institucije i mi nemamo razloga da držimo moratorije nad tom agencijom.

Zašto Vlada odgađa implementaciju Zakona o suzbijanu korupcije i organiziranog kriminala koji je na snazi već 18 mjeseci?

SDP je donio ovaj zakon radi izbornih kalkulacija. Zakon nije tehnički pripremljen i kao takav nije prihvatljiv.

Ako vam je savjetnik Suad Osmanagić, prijeratni piljar sa srednjom stručnom spremom, molim vas o čemu vas dotični savjetuje?

Osmanagić je savjetnik za preduzeća sa poteškoćama i on to dobro radi. Mi smo uspješno riješili slučajeve u Tuzli, a ako budemo imali vremena riješit ćemo i probleme Krivaje i Agrokomerca.

Izvor: N1

Da li vaša bliža porodica ima zajedničku firmu sa ministrom energetike, industrije i rudarstva FBiH Nerminom Džindićem?

Da. To je firma u metalnoj industriji.

Je li išta Vlada poduzela i njen premijer Novalić da se smeće iz RH prestane protivzakonito dovoziti i deponovati u Neumu?

Ne znam ništa u vezi tog pitanja. To je problem na državnom nivou. Vlada FBiH se bavi drugim problemima.

FADIL NOVALIĆIzvor: N1

Na osnovu kojeg konkursa je vaša kćerka zaposlena u Finansijsko-informatičku agenciju FBiH?

Zašto bi moja pozicija spriječila nekoga iz moje porodice da se zaposli. Ja nisma učestvovao u njenom zapošljavanju što je i zabranjeno. Sve ostalo je dozvoljeno.

Premijeru, hoće li nam biti bolje? Navedite nam bar tri razloga zašto da mladi ne napuste ovu državu?

Hoće biti bolje. Ne znam zašto bi otišao. Treba istači da podaci o odlasku mladih nisu ni blizu tačni.

Da li vam odgovara odlazak mladih, a i starijih, jer su vam manja izdavanja preko biroa za zapošljavanje?

Potpuno pogrešna postavka. Kome odgovara odlazak stanovništva?

Može li premijer da odgovori kada će Federacija BiH izvršiti poravnanje katastra i gruntovnice kao Republika Srpska?

To je pitanje za lokalne zajednice koje se izrazito protive tome.

Zašto ste rekli da smo jači od Portugala i Španije i da oni koji ne rade uglavnom ne rade svojom voljom, hoće da budu domaćice i slično?

Mi imamo manju nezaposlenost od Španije i Grčke. To je činjenica. Ispričat ću vam slučaj jedne frizerke koja je tražila jednu radnicu. Nazvala je 10 drugih frizerki koje su bile na birou i niti jedna nije htjela da radi. Dosta ljudi na birou ne traži uopšte posao, nego želi ostvarit druga prava tipa zdravstvene zaštite.

Premijeru da li osjećate grižnju savjest zbog prodaje Fabrike duhana Sarajevo u bescijenje i da li bi isto postupili da imate novu šansu?

Uvijek bih to uradi jer da nismo to učinili bi za pola godine bi imali protest radnika Fabrike duhana pred Vladom.

Radim u jednoj firmi osam godina, Imao sam satnicu 1.95 KM i topli obrok 13 KM. Mjesečna plaća mi je bila oko 600 maraka. Sada, pošto je oporezovan topli obrok, kome ste izašli u susret, mom poslodavcu ili meni kao radniku, jer sam za prošli mjesec, umjesto 600 dobio 460 maraka plate?

Ne znam kojom računicom je dobio tu razliku u plati. To mu je poslodavac smanjio platu. Mogao je to uradit i bez našeg zakona.

U čijem je interesu insistiranje na gradnji autoputa bez uzimanja u obzir ekonomske opravdanosti? Dionica SA-ZE i dalje prema Doboju i Svilaju je prema prometu mot. vozila na granici opravdanosti, dok dionica prema Mostaru i Pločama ne ispunjava ekonomske kriterije što je jasno vidljivo jer niko nije spreman da je kreditira. Očigledno da se pod pritiskom građevinske mafije i uvođenjem dodatnih akciza na gorivo želi novac građana preliti u džepove mafije?

Nazvati građevinske kompanije mafijom nije pošteno. Što se tiče autoputeva ne postoji put koji je isplativ, ali šta bi trebalo da se vozimo po njivama?. Ukoliko se usvoje akcize završit ćemo autoput za 6-7 godina.