GAZDA BACIO ‘BOMBU’: ‘Dosta mi je šutnje, sad ću reći pravu istinu o Agrokoru!’

0
1615

‘Pišu se neistine – u koncernu se može pratiti svaka kuna, od ulaza do izlaza’, rekao je Ivica Todorić u prvoj službenoj izjavi nakon što je predao Agrokor državi.

Još otkako je svojim potpisom aktivirao zakon napisan za njega i “velikodušno” predao Agrokor na upravljanje državi, Ivica Todorić šuti o temi koja je raskolila Vladu i mjesecima zaokuplja medije.

No prvi puta od izbijanja krize, Ivica Todorić je dao službenu izjavu.

“Glavni cilj trebao bi biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta u kompaniji, da tvrtke iz sustava Agrokora nastave uspješno poslovati. A jednako je važno riješiti problem s dobavljačima”, rekao je Todorić za Nacional. Pritom nije rekao točno kako bi to trebalo izvesti kao niti razjasniti sve nejasnoće koje bude sumnju u kriminal – od stvarnog duga koncerna, strukture mjenica i zadužnica, dvostrukog knjigovodstva…  Kaže kako je spreman i otvoren za nastavak komunikacije, ali postoji niz racionalnih razloga što zasad ne želi više govoriti putem medija.

Ipak, nedavno je u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima žestoko odbacio sve optužbe: “O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu”.

Rupa od 3,7 milijardi kuna

Na kraju prvog tromjesečja ove godine Agrokor je s najvažnijih 19 tvrtki unutar koncerna bio dužan 40,4 milijarde kuna, pokazuje nerevidirano izvješće, priopćeno je iz Agrokora.

Posljednji podatak o dugu bio je iz rujna prošle godine i tada je stara uprava izvijestila da je dug, gleda li se isti obuhvat tvrtki, 34,3 milijarde kuna. U međuvremenu se Agrokor, do imenovanja izvanredne uprave, zadužio kod Sberbanka i VTB-a, te još nekoliko domaćih banaka za oko 2,4 milijarde kuna. Preostalu rupu od 3,7 milijardi kuna revizori tek trebaju utvrditi, odnosno moraju ući u trag tom dugu.