Facebook kažnjen globom od 110 miliona eura

0
933
FILE - This Feb. 19, 2014, file photo, shows WhatsApp and Facebook app icons on a smartphone in New York. Global messaging service WhatsApp says it will start sharing the phone numbers of its users with Facebook, its parent company. That means WhatsApp users could soon start seeing more targeted ads on Facebook, although not on the messaging service itself. (AP Photo/Patrick Sison, File)

Europska komisija kaznila društvenu mrežu zbog netačnih i pogrešnih informacija o preuzimanju aplikacije WhatsApp.

Europska komisija kaznila je danas američku društvenu mrežu Facebook sa 110 miliona eura zbog pružanja netačnih i pogrešnih informacija o preuzimanju vlasništva nad aplikacijom WhatsApp 2014. godine, javljaju svjetske agencije.

„Današnja odluka šalje jasan znak kompanijama da moraju raditi u skladu sa svim aspektima pravila integracije EU-a, uključujući i obavezu da pruže tačne informacije“, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Kazavši kako je riječ o „proporcionalnoj i zastrašujućoj kazni“, Komisija, koja inače djeluje kao kontrolor Evropske unije u sferi ekonomskog takmičenja, također navodi kako Facebook nije smio automatski upoređivati korisničke račune na svojoj platformi i WhatsAppu, ali je to ipak uradio dvije godine kasnije.

„Komisija je ustanovila kako je, suprotno sa saopćenjima Facebooka u reviziji spajanja 2014. godine, tehnička mogućnost automatskog povezivanja identiteta Facebooka i WhatsAppa već postojala 2014. i kako su uposlenici Facebooka bili svjesni te mogućnosti“, objavila je Evropska komisija.

Priznanje grešaka

Iz Facebooka su saopćili kako greške napravljene 2014. godine nisu bile namjerne, kao i da je Komisija potvrdila kako one nisu utjecale na ishod revizije spajanja.

Agencija Reuters navodi kako je Komisija mogla kazniti Facebook sa iznosom do 1 posto prihoda – što je moglo iznositi 276 miliona dolara na osnovu rezultata iz prošle godine – ali je navedeno kako je Facebook sarađivao tokom procesa i priznao svoje pogreške.

Kazna EU-a dešava se nekoliko dana nakon što je Facebook kažnjen globom od 150.000 eura u Francuskoj što oglašivačima nije spriječio pristup podacima njegovih korisnika.

Izvor: Agencije