Evo i Isaac Newton, apsolutni genije, uspio je izgubiti milijune na burzi

0
1368

Iako je bio jedan od najpametnijih ljudi u povijesti civilizacije, poznati fizičar Isaac Newton nije bio baš pametan investitor. O tome dosta slikovito svjedoči anegdota o njegovom ulaganju u firmu South Sea, što mu se prilično bolno odrazilo na financijsko stanje.

Naime, Newton je u proljeće 1720. imao dionice South Sea. Nakon nekog vremena ih je prodao, ostvario dobit od sto posto i zaradio 7 tisuća funti. No, nekoliko mjeseci kasnije, u zamahu entuzijazma na tržištu, ponovno je kupio dionice te firme, no po znatno većoj cijeni. Nakon nekog vremena krenuo je strmoglavi pad vrijednosti i Newton je izgubio 20 tisuća funti, što bi danas bila svota od otprilike 3 milijuna dolara.

Najgori neprijatelj investitora

Newton je navodno tada, potaknut nepredvidljim kretanjima na burzi, promrmljao kako je “mogao izračunati kretanja nebeskih tijela, ali ne i ludilo naroda”. Ova zanimljiva anegdota objavljena je u knjizi Pametni investitor, a napisao ju je jedan od koautora knjige Jason Zweig.

Za Newtona se zasigurno ne može reći da je bio neinteligentna osoba. NJegova postignuća na području fizike su uistinu velika, no ova mala epizoda pokazuje da nije bio baš pametan ulagač iz jednostavnog razloga – dozvolio je da emocije zavladaju njime. Kako je to Benjamin Graham napisao u knjizi Pametni investitor: “Doista, glavni problem investitora – pa čak i njegov najgori neprijatelj je vjerojatno on sam sebi.”