EU osuđuje nasilje u Makedoniji

0
1407

Ovo što se događa u Makedoniji nije više samo makedonski problem, već problem svih nas koji ovdje živimo, izjavio je premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i apelirao na građane Makedonije da probleme rješavaju na miran način.

Na pitanje Tanjuga kako vidi ovo što se događa u Makedoniji i što bi bila njegova poruka građanima Makedonije, Vučić je sinoć odgovorio:

“Kao predsjednik vlade Srbije i kao izabrani predsjednik Republike Srbije uvijek sam činio sve za održavanje najboljih odnosa između Beograda i Skoplja i između Srbije i Makedonije”.

Mislim, istaknuo je Vučić, da građani Makedonije to dobro znaju i da poštuju način na koji se Republika Srbija odnosila prema građanima Makedonije, ali i prema državi Makedoniji.

“Vrlo sam zabrinut zbog svih večerašnjih događaja i moja jedina poruka je, a mislim da ljudi u Makedoniji dobro znaju da to dolazi od njihovog iskrenog prijatelja, je da ih zamolim da sve probleme i nesuglasice rješavaju na miran način, ako imam bilo kakvo pravo reći da je smirivanje situacije sasvim sigurno u najvećem interesu i Makedonije i njezinih građana, a sve druge stvari i svi drugi problemi mogu se rješavati za pregovaračkim stolom, na miran način, u mirnoj atmosferi “, rekao je predsjednik srbijanske vlade, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, ovo više i nije samo makedonski problem, već postaje problem svih nas koji ovdje živimo i bolje je da odmah zaustavimo sve probleme, i “da osiguramo mir i stabilnost za našu djecu”.

“I zato molim sve u Makedoniji, i one koji su mi i poznanici, a neki i prijatelji, ali i one koje ne poznajem, da samo razumiju ovu poruku kao dobronamjernu i učine sve da ponovno zavladaju mir i sigurnost za sve građane Makedonije, a u Srbiji ćete uvijek imati iskrenog i odanog prijatelja “, zaključio je predsjednik vlade i izabrani predsjednik Srbije.

Premijer Vučić je događaje u Makedoniji pratio sa suradnicima, iz Vlade Srbije, a za danas je zakazao sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti.

I EU se oglasila priopćenjem za javnost  u kojem osuđuje nasilje i poziva na smirivanje i dijalog u Makedoniji.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti zastupnici i pozvali na smirivanje situacije.

“Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i suzdržanost. Ministarstvo unutarnjih poslova i policija moraju osigurati sigurnost parlamenta i njegovih članova”, navedeno je u zajedničkom priopćenju Mogherini i Hahna.

Demokracija mora ići svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vijest o izboru Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

“EU je uvjerena da je politički dijalog u institucijama jedini put naprijed i apeliramo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i djeluju u duhu demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma”, navodi se u priopćenju.

Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna raditi s parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na europskom putu, poručili su europski dužnosnici.