EKSKLUZIVNO: PS Vitezit uvećao plaće djelatnicima u proizvodnji linearno za 20%

0
1812

Preporod praćen povećanjem proizvodnje za 120 posto u 2015. godini doživjelo je poduzeće namjenske industrije PS Vitezit iz Viteza, koje se bavi proizvodnjom privrednih eksploziva, a o čemu smo i ranije pisali.

Tada nam je direktor Miroslav Puljić, koji se na čelu ovog poduzeća nalazi od konca 2015. godine, govorio kako se plan za 2017. zasniva na pokretanju dodatnih pogona, zapošljavanju, povećanju proizvodnje, kao i širenju izvozničke mreže. Međutim, Puljić nam tada nije kazao, ono čemu se nadao, ali nije bio siguran hoće li uspjeti ostvariti – uvećati plaće.

„Iskreno, težili smo ka uvećanju plaća, potajno sam se nadao, ali ni sam nisam vjerovao da ćemo uspjeti u našem naumu. S ponosom mogu ustvrditi kako smo od svibnja ove godine svim radnicima u proizvodnji linearno uvećali plaće za 20%. Nakon što smo od početka 2017. godine uspjeli započeti s plaćanjem doprinosa za naše djelatnike, ponosan sam što mogu potvrditi kako smo uspjeli uvećati i plaće, i to djelatnicima u proizvodnji. Usprkos činjenici da smo na dugom putu oporavka, nastojimo učiniti i naše djelatnike zadovoljnim, a istovremeno biti i društveno odgovorni. Vitezit živi od proizvodnje i ovim smo željeli pokazati kako cijenimo sve ono što su naši radnici u proizvodnji dali za naše poduzeće, za čije sve bolje poslovanje upravo oni imaju velike zasluge“, skromno nam za portal Vitez.info kaže Puljić.

Ipak, vrijedi istaknuti kako upravo velike zasluge za dizanje iz pepela PS Vitezit ima Miroslav Puljić, čijim se dolaskom na čelo ovo poduzeće preporodilo.

“U vrijeme kada sam došao na mjesto direktora firmu sam zatekao u stanju u kojem je proizvodnja bila obustavljena. Vlada F BiH u 2016. dala nam je jedan manji kredit kako bi se mogla nastaviti proizvodnja. Novac je iskorišten namjenski u sirovine, tako da je na kraju u 2016. godini, u odnosu na godinu prije, došlo do povećanja proizvodnje za 120 posto”, kazuje za Vitez.info Puljić i dodaje kako su početkom lipnja isplaćene i prve otpremnine.

„Dio otpremnina smo isplatili za umirovljenike, koji su odlukom Vlade F BiH stekli uvjete za mirovinu, njih 45. Otpremnine isplaćujemo obročno, dok ne finaliziramo u potpunosti isplatu, koja ide u 5 obroka. Aplicirali smo i na javni poziv Vlade F BiH, kako bismo riješili status još deset uposlenika, koji su u međuvremenu ispunili uvjete za mirovinu u ovoj godini“, zaključuje Puljić.

Ovo poduzeće 2016. godinu završilo je s prihodom od oko 5 500 000 KM, što je tri pta više nego u 2015. godini, kada je zabilježen prihod od 1 700 000 KM. Intencija i plan je u 2017. godini ostvariti prihod od oko 8 000 000 KM, čime bi PS Vitezit nakon dugo godina poslovao pozitivno.