Bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur obratio se javnosti u BiH povodom incidenta koji se dogodio za vrijeme njegovog meča protiv Izraelca Dudija Sele, u 1. kolu teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

 

“Budući da su dogodile incidentne situacije za vrijeme meča prvog kola teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Riju, a koje se tiču mog integriteta, želim pojasniti nekoliko činjenica. Navijači koji su bodrili mog protivnika Dudija Selu iz Izraela, ponašali su se bez uvažavanja pripadnosti države iz koje dolazim, nazivajući me vrlo pogrdnim imenima koja u ovom tekstu neću spominjati”, navodi Džumhur u izjavi.

 

Objašnjava da se situacija pogoršavala kada je bio na strani terena gdje su se nalazili Selini navijači.

 

“U pauzama sam informirao suca što se događa, no on nije reagirao, pravdajući se da ništa ne čuje. Situacija se dodatno pogoršala početkom drugog seta, kada je moj otac prešao na stranu na kojoj su bili izraelski navijači da im da do znanja da su prevršili svaku mjeru. U tom trenutku reagirao je i sudac, no jasno je da se njegova reakcija trebala dogoditi ranije”, objasnio je tenisač.

 

Dodao je da neće trpiti uvrede na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

 

– Moja nacionalna, vjerska opredjeljenja su osobna stvar, a za pripadnost države iz koje dolazim neću dozvoliti uvrede. To što dolazim iz male zemlje u kojoj ima muslimana, nikome ne daje za pravo da me vrijeđa. Moj odgoj i karakter zasnovan je na poštovanju različitosti, ali ne dozvoljavam nikome da me po bilo kom osnovu vrijeđa. Ovim obrazloženjem želim staviti točku na događaj koji ne priliči osnovnom duhu olimpizma, poštovanju i uvažavanju jedni drugih”, zaključio je Sarajlija.