Džaferović: Niko ne može destruirati BiH

0
1268

“Izostanak reakcije hrabri snage destrukcije, a ona nikome nije u interesu. Niko neće moći destruirati BiH. Ona je postojala i postojat će u budućnosti. Može doći samo do krize i gubitka vremena”, rekao je za N1 Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Oštre izjave predsjednice Hrvatske na račun BiH izazvale su reakcije političara u BiH.

Hrvatska i BiH su prijateljske zemlje. Zvaničnici trebaju dobro razmisliti kakve izjave i poruke šalju pogotovo ako dolaze od najviših zvaničnika. Kada predsjednik da izjavu i ukaže na stanje u drugoj zemlji, onda to izaziva raspravu i nije slučajno. Sada isčitavamo šta je htjela reći Kolinda Grabar-Kitarović. Ne znamo šta je pozadina, ali te izjave su neodmjerene i uvredljive za BiH“, rekao je Džaferović i nastavio:

Kazati da je BiH neemancipirana je uvredljivo, a nisu tačne ni brojke građana BiH koji učestvuju na ratištu u Siriji. Ona je govorila o hiljadama, a ustvari se radi o desetinama. BiH traži da svaka država u svom dvorištu riješi stanje, a Hrvatska ima dosta toga za počistiti u svom dvorištu“, istakao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

On je kazao da problem nastaje kada takve vrste tonova dolaze iz susjedstva, jer je BiH veoma osjetljiva na komentare s obzirom na iskustva sa komšijama.

Bakir Izetbegović je poslao smirujuću i dostojanstvenu poruku iz BiH, koja promovira dijalog o svim temama.”

U protekla dva dana održana je sjednica Vijeća za implementaciju mira. Najviše pažnje privukao je neustavni referendum o Danu Republike Srpske. Rusija ponovo saglasna sa Republikom Srpskom. Da li je međunarodna zajednica nemoćna da djeluje zbog nepostojanja konsenzusa između članica zemalja PIK-a?

PIK sa izuzetkom Rusije je ispravno konstatovao stvari u BiH i nazvalo ih ‘neustavnim referendumom’, ‘poštivanje Dejtonskog sporazuma’, ‘održavanje izbora u Mostaru i Stocu’… Ipak, PIK nema moć ili nema konsenzusa da je iskaže i da se putem moći pomogne BiH. BiH funkcioniše na osnovu Dejtonskog sporazuma i 11 aneksa. Među njima se govori o ulozi međunarodne zajednice u BiH, odnosno da je obavezna pomoć za otklanjanje problema u BiH.

Izvor: N1

Džaferović je kazao da je međunarodna zajednica od 2006. počela popuštati sa svojom ulogom u BiH.

Nije korektno imati Dejtonski sporazum u kome su aneks 4 i 10 povezani, a onda izvući 10 i ne implementirati ga, a ostaviti 4 koji ima brojne blokade kada je u pitanju funkcionisanje države.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH smatra da probleme u BiH stvaraju ‘oni koji prave i najavljuju referendume, traže etničke podjele, traće promjenu strukture Ustavnog suda BiH, uvođenje etničkog glasanja u tom Sudu’.

Dejtonski sporazum je paket, a i taj Ustavni sud je dio Dejtonskog paketa, isto kao entiteti, entitetsko glasanje u Parlamentu BiH. Ne može se sada zahtjevati da se izvuče samo Ustavni sud BiH, a ostavi ostalo. To bi značilo državu koja ne funkciniše“, smatra Džaferović.

Da li su na pomolu novi referendumi u entitetu Republika Srpska?

Niko u BiH nikome ne treba prijetiti i niko ne može preduzetimati referendume koji su protivustavni i antidejtonski. Ko ulazi u takvu aktivnost suočit će se s krivičnim zakonom, a ta odgovornost će doći kad tad.  O proteklom referendumu se već vode procedure, koje prema mom mišljenju ne idu tempom kakvim bi trebale”, odgovorio je Džaferović i dodao da izostanak reakcije hrabri snage destrukcije, a ona nikome nije u interesu.