Reprezentacija BiH: Od Tirane do Brazila

0
1257

TRNOVITI PUT

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrala je upravo na današnji dan, daleke 1995. godine.

Tog 30. novembra tadašnji selektor Fuad Muzurović izveo je svoje momke na megdan Albaniji, koja je prva pristala odigrati meč s nama. Ovaj duel je na stadion Qemal Staffa u Tirani privukao preko 10.000 gledalaca, a domaći su bili uspješniji sa 2:0, pogocima Qendr a u 30. i Dobija u 50. minuti.

To je ujedno bila i historijska utakmica našeg tima, kao i dokaz da smo spremni uzdići se do visina nakon agresije na našu zemlju. Ostaće zabilježeno u historiji da su u prvom zvaničnom susretu dres s ljiljanima nosili: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (od 80. Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (od 46. Amir Osmanović), Asim Hrnjić i Almir Turković. Selektor je bio Fuad Muzurović.
Prvi gol za reprezentaciju BiH postigao je 8. oktobra 1996. Hasan Salihamidžić u duelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Hrvatske u Bolonji, gdje smo igrali kao domaćini.
Prva pobjeda ostvarena je nad jednom od najboljih reprezentacija svijeta – Italijom, u prijateljskoj utakmici 6. novembra iste godine na prepunom Koševu, rezultatom 2:1, pogocima Salihamidžića i Elvira Bolića.

Ostalo je historija. Nekoliko legendarnih utakmica, dva neupješna proboja kroz baraž, gdje smo naišli na moćni Portugal, kao i odlazak na Mundijal u Brazilu naredne godine.

Za to je zaslužan strijelac pobjedonosnog pogotka u Kaunasu Vedad Ibišević, ali svakako ne smijemo zaboraviti ni ostale Zmajeve, prije svih Edina Džeku, Asmira Begovića, Mensura Mujdžu, Sejada Salihovića, Emira Spahića, Senada Lulića, Harisa Medunjanina, Elvira Rahimića, Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića, kao i ostale igrače koji su učestvovali u ovim historijskim kvalifikacijama.

Nakon toga uslijedio je i legendarni duel na brazilskoj “Marakani”, kada je opet strijelac bio odlični Vedator. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo važnih susreta i slaviti još veće pobjede.

Na kraju, Zmajevi sretan vam rođendan i da dočekamo još mnogo slavlja s vama.

Pridruživanje velikih imena poput Elvira Baljića, Mehe Kodre, Elvira Bolića, Mirsada Hibića i Sergeja Barbareza, bili su razlozi zbog kojih se naš početni ponos polako počeo pretvarati u velika očekivanja, ali smo na ostvarenje želja čekali i predugo.

Danas, 21 godinu poslije, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od najboljih na planeti.