Državne tvrtke će dijeliti božićnice, ali ne i institucije

0
1246
Blagdanske nagrade
Državne tvrtke će dijeliti božićnice, ali ne i institucije
Jedan broj privatnih tvrtki je najavio kako će svojim djelatnicima podijeliti božićne pakete, ali kako neće moći osigurati i novčanu naknadu za dolazeće blagdane.

Vrijeme blagdana uglavnom znači i povećanje troškova života.Trpeza bogatija nego inače i darovi za najdraže postali su sastavni dio dolazećih blagdana.

Zbog toga se svi nadaju kako će tvrtke u kojima su zaposleni ove godine podijeliti božićnice. Ipak, prema dostupnim informacijama, neće svi imati tu sreću. Zaposleni u institucijama ove godine teško mogu očekivati ovaj dodatak na plaću.

Kronični nedostatak novca u proračunima glavni je razlog zašto ove godine u većini institucija neće biti božićnice. Nešto drugačija priča je u tvrtkama koje su u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Dok u određenom broju tvrtki kažu kako odluka o ovome pitanju još uvijek nije donesena, drugi su za Vecernji.ba potvrdili kako ove godine njihovi djelatnici mogu očekivati božićnicu.

Ipak, ni u jednoj tvrtki nisu još uvijek donijeli službenu odluku o isplati ovoga dodatka na plaću, tako da naši sugovornici nisu pristali da objavimo u kojim poduzećima će ipak biti božićnice. I treći sektor, onaj privatni, prilično je šarolik po ovome pitanju.

Dok jedni govore kako su ove godine uspješno poslovali i imaju razloga i mogućnosti svojim djelatnicima isplatiti plaće, drugi ističu kako ne mogu biti zadovoljni ovom poslovnom godinom i kako će biti sretni ako isplate i 12. plaću u ovoj godini. Jedan broj privatnih tvrtki je najavio kako će svojim djelatnicima podijeliti božićne pakete, ali kako neće moći osigurati i novčanu naknadu za dolazeće blagdane.

Tu je još i priča o slobodnim danima tijekom blagdana. Božić ove godine pada na nedjelju, ali većina tvrtki neće raditi ni ponedjeljak ni utorak. Naravno, govorimo o državnom sektoru. Većina privatnika će raditi odmah u ponedjeljak, a najmanje odmora će imati ugostitelji, od kojih će neki raditi i na sam Božić.

Svi sugovornici ističu kako je ipak najvažnije da blagdani proteknu u miru i okruženju dragih ljudi, a oni koji mogu će pokušati uljepšati blagdane ljudima kojima je pomoć potrebna.