Dodik: Srbi i Hrvati u BiH ne žele centralizaciju

0
1171

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, kako su glavna sastanka bili odnosi RS-a i Srbije te inventura ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata.

“Mislim da sve ide u najboljem redu. Već toliko puta pominjani most kod Bratunca, otklonjeni su neki zastoji koji su ranije ličili na ozbiljan problem tako da u nekom roku koje vremenski uslovi budu dozvolili i to će biti završeno”, rekao je Dodik u izjavi novinarima.

On je dodao da je veoma važno što sada i u “novim uslovima” u Srebrenici se može nastaviti sa programom te da mu je Vučić potvrdio da Srbija ostaje privržena svojoj odluci u vezi sa donacijom za tu opštinu.

Mi Srbiju gledamo kao zemlju koja je naša matica, kao zemlju kojoj želimo da bude jaka i dobra, i ono što iznosim uvijek u razgovorima jeste da mi želimo rast Srbije u svim segmentima, jer to čini i našu poziciju boljom. Politika Srbije je uvijek bila politika poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je podrazumijevalo uvažavanje BiH, ali nikada Srbija nije išla izvan onoga što je interes i same RS“, kazao je Dodik i dodao da je danas razgovarano o tome kako dalje.

Navodeći da konstelacija odnosa na globalnom i regionalnom planu izgleda drugačije, Dodik je rekao da će tokom sljedeće nedjelje zajedno sa Vučićem učestvovati na sastanku koji će biti prilika za etabliranje pravih, razvojnih, mirovnih koncepcija, za koje se Srbija već duže vrijeme zalaže.

Republika Srpska nastoji da očuva svoja prava stečena Dejtonskim sporazumom i da ono što je bilo nasilje visokih predstavnika, koji i dalje pokušavaju da kreiraju određene stvari, da bude vraćeno, jer je to u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom“, kazao je Dodik.

Dodao je da je danas razgovarano i o potencijalnim opasnostima za region usljed globalnih dešavanja, te naveo da se treba boriti protiv terorizma.

Arogancija međunarodne zajednice će dovesti do toga da BiH kako je zamišljena Dejtonom, najvjerovatnije neće postojati. Međunarodna zajednica sa arogancijom i isključivanjem svih relevantnih prethodnih podataka o tome da u Sudu sjede tri stranca, da sjede dva Bošnjaka, koji su većina i koji donose odluke prema tome kako to kreira međunarodna zajednica, a kasnije putem PIC-a traži od nas poštivanje takvih odluka, zaista je licemerje najveće vrste koje postoji na ovim prostorima“, kazao je Dodik komentarišući nedavnu odluku PIC-a da podrži Ustavni sud BiH.

Upitan kako treba razumijeti njegovu izjavu da “BiH neće postojati”, Dodik je rekao da je to zbog stranaca koji žele centralizovanu BiH, koju “Srbi i Hrvati ne žele” i dodao:

Lažu kada kažu da neće, hoće i sve njihove integrativne politike vezane za EU su zato da se obaveže RS ili neko da se u BiH prave neke nove institucije. Šta je to nego centralizacija.”