DIRLJIVI STATUS MOSTARKE NAKON SINOĆNJEG POŽARA U BINGU

0
1739

DIRLJIVI STATUS MOSTARKE NAKON SINOĆNJEG POŽARA U BINGU: ‘GORI UŽINA DJETETA ČIJI OTAC RADI NA OSIGURANJU’

U požaru koji je izbio u večernjim satima, mostarski tržni centar „Bingo“ je, uprkos brzoj intervenciji vatrogasaca, izgorio do temelja.Vatra u centru koji se nalazi u mostarskom naselju Vrapčići, odmah uz magistralni put M-17, buknula je dok je objekat još radio i dok su se u njemu nalazili kupci. ( Zeljko Milicevic – Anadolu Agency )

Vijest o požaru koji je sinoć zahvatio tržni centar Bingo potresao je ne samo Mostar nego i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jednu dirljivu priču o ovoj nesreći na svom Facebook profilu napisala je Mostarka Nada. Njen status prenosimo u cijelosti:

GORI BINGO !

LJUDSKOST JE ODAVNO IZGORILA !

Ja ne radim u Bingu ! Niko od mojih ne radi u Bingu ! Ja ne kupujem u Bingu ! Ali ko sam JA?Ja sam NIKO , ako meni je dobro, a svima oko mene loše je! Mene je teško naljutiti, ali lako me je rastužiti. Večeras sam i jedno i drugo.

Gore radna mjesta ! Gori večeras rata kredita radnice na odjelu voća u Bingu! Gori užina djeteta čiji otac radi na osiguranju u Bingu! Gore lijekovi za bolesnu majku koje joj kupuje kćerka zaposlena kao čistačica u Bingu!

Gore večeras životi ljudi, čije suze koliko ih je, kunem se, i ovu vatru ugasile bi!

Gori večeras Bingo…a gori i ljudskost!

Hladna srca, i otrovni jezici.. pričaju o osiguranju, reketu, malim plaćama i Božjoj volji!  Božjoj volji ! O Bogu sve češće pričaju bezbožnici! Bog nam je dao slobodnu volju da palimo požare ili da gasimo vatru! Kako ti savjest nalaže.  U jednom evanđelju u Bibliji…i u jednom ajetu u Kuranu piše “…ne može tebi biti dobro, ako čovjeku do tebe je loše.” Dvije knjige..različite a iste..Božjom rukom obje pisane. I kako sada da meni bude dobro…pored straha i očaja u domovima onih koji žive tu uz mene! Koji žive u meni!

Male su plaće!  

A šta je veliko u ovoj našoj maloj napaćenoj zemlji! Male su porcije hrane, male su dnevnice, mali su stanovi običnog malog radnika, male su tene što žuljaju na prstima, ali para za veće nema, mali su rukavi od jakne školarca ali većih nema… Ali ogromna je razlika od 0 plaće do male plaće!

Malo je ljudstvo! Greška! Nije malo! Već, nikako ga nema! U ljudima nekim! Sutra će svanuti još jedno sunčano Mostarsko jutro. U zraku će se osjetiti smrad paljevine. Vjetar će nositi tragove prašine ove noći. Neki će s pola srca slomljenoga umornim korakom zakoračiti u neku budućnost..

A ja neću biti dobro.. jer ljudima pored mene…nije dobro !

Bingov tržni centar u bivšoj fabrici Hekom otvoren je 15. Jula 2011. godine, obuhvatio je oko 2.500 m2, te je zapošljavao više od 100 radnika. Investicija je tada predstavljana u vrijednosti od 12 miliona KM, a štete iz današnje perspektive mogu biti još samo veće, kad se zna veličina tržišta koje je pokrivao, te broj porodica koje su direktno ili indirektno živjele od njega.