Kako se broj dnevnih korisnika Facebooka i dalje penje iz dana u dan, očekivano raste i broj onih koji su na ovaj ili onaj način “prikovani” za omiljenu društvenu mrežu.

Rijetko tko će priznati da je ovisan o Facebooku, ali ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju, piše N1.

 

Pogledajmo neke od njih:

1. Očajnički tražite lajkove

Facebook je mjesto na kojem mnogi traže pažnju, a kada ostanu uskraćeni za desetine i stotine “lajkova”, budu razočarani. Facebook zasigurno nije mjesto na kojem treba tražiti dokaz vlastite vrijednosti.

2. Igrate igre po cijele dane

FarmVille, Mafia Wars i Zynga Poker samo su neke od igara koje pružaju razonodu na Facebooku. Sve je u redu ako na igrice ne potrošite par sati ili čak – osmosatno radno vrijeme.

3. Trud oko slike profila

Iako slika govori više od tisuću riječi, trud koji ulažete oko uređivanja profilne slike ili česta promjena iste mnogo govori o vašem “odnosu” s Facebookom. Primjerice, ako vam treba sat vremena da uredite profilnu sliku, to su prvi znaci ovisnosti o Facebooku.

4. Neprekidni statusi

Mnogi ljudi svakodnevno nas izvještavaju o svojim aktivnostima. Što su pojeli, gdje su bili, što su kupili i što su pili. Otkrivaju nam mnoge detalje iz svog života za koje je pitanje želimo li ih uopće znati.

5. Izlaganje frustracija

I dok nekima služi uglavnom za zabavu, ima korisnika koji u Facebooku vide savršenu priliku za izbacivanje frustracija različitih vrsta. Netko će se tako u ljutnji osvrnuti na zamršenu emotivnu situaciju dok će drugi prigovarati zbog visokih cijena u restoranu.

6. Stavljate statuse umjesto da ste sa prijateljima

Dok vaše društvo roštilja i igra nogomet na suncu, vi ste zatvoreni u svoja četiri zida. Stavljate statuse, ulazite u rasprave, polemizirate s virtualnim prijateljima… Sigurno ima i boljih načina za upotpuniti vrijeme.

7. Koristite Facebook i vani

Ako se ne odvajate od mobitela dok ste primjerice u tramvaju, na koncertu ili u kinu, to mogu biti znakovi ovisnosti.

8. Provjeravate ljude preko Facebooka

Nakon što ste dobili novog “Facebook” prijatelja, trošite sate i sate na pretraživanje njegovog profila. Još ako tu ima mnogo fotografija, zaista ćete potrošiti mnogo vremena u zadiranje u tuđe živote.

9. Online komunikacija

Ako vam nakon određenog vremena, chat, likeovi, shareanje, i komentiranje postane glavno sredstvo komunikacije, pitajte se koliko je to zdravo za vas. Odgovor glasi: nije. Uvijek se bolje naći s osobom “oči u oči” nego komunicirati mrežom.

10. Očajnički tražite nove FB prijatelje

Neki se opterećuju s brojem prijatelja pa tako u želji povećanja tog broja često posegnu za ljudima koje uopće ne znaju.