NA DANAŠNJI DAN : Ivan Pavao II. proglašeni svecima

0
1406

Papa Franjo proglasio je na Trgu svetoga Petra papu Ivana Pavla II. i papu Ivana XXIII. svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred stotinama tisuća vjernika iz cijelog svijeta.

Proglašavamo svetima blaženog Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., pribrajamo ih popisu svetih i određujemo da se u cijeloj Crkvi mogu pobožno štovati kao sveci, rekao je svečano papa Franjo uz oduševljene povike vjernika dok su zvona odjekivala cijelim Rimom.

Papa Franjo je došao do golemih plakata s likom Angela Roncallija i Karola Wojtyle obješenih na pročelju bazilike, u povorci biskupa i kardinala, pjevajući litanije Svih svetih.

Prvi put u dvijetisućljetnoj povijesti Crkve ova se kanonizacija dvojice papa događa u nazočnosti dvojice živućih, pape Franje i njegova prethodnika Benedikta XVI. Dvojica svetih papa u nebu i dvojica na Trgu svetog Petra, moglo se pročitati na transparentu koji je nosio jedan vjernik na trgu.

Ovom iznimnom događaju nazoči 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i međunarodnih organizacija, među kojima su 24 državna poglavara i monarha, od španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Među nazočnima su i predsjednik Ivo Josipović, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijerMatteo Renzi.

Tijekom kanonizacije na oltar je donesen relikvijar s moćima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

27.04.2014 u 13:22