Danas nas očekuje umjereno oblačno vrijeme, saobraćaj se odvija po suhom kolovozu

0
1159

Danas u Hercegovini preovladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni sunčanije prijepodne. U drugoj polovini dana u Bosni povećanje oblačnosti sa sjevera. Vjetar u Hercegovini slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Bosni prijepodne slab vjetar zapadnog i jugozapadnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar u Bosni mijenja smjer na sjever i sjeverozapad, uglavnom umjerene jačine. Od sredine dana prema poslije podnevnim satima u sjeveroistočnm područjima se očekuje i jak vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 5 i 11°C.

U Sarajevu pretežno sunčano prijepodne. U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti. Jutarnja temperatura zraka oko -2°C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila. Poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone, a izdvajamo magistralne puteve: M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) i M-16.2 Gornji Vakuf-Prozor (Makljen). Savjetujemo oprezniju vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno na putevima u BiH.

Tokom dana, zbog deminiranja terena,  povremene polusatne obustave aktuelne su na magistralnim putevima M-4 Teslić-Kotor Varoš (Rujevica, 08-16 sati) i M-18 Tuzla-Ugljevik (Banj Brdo, 08-16 sati), dok na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub (od 09 do 10  i od 13 do 15 sati) i M-16 Banja Luka-Jajce (HE Bočac, 14-14:30 sati),  dolazi do povremenih kraćih obustava, a razlog su minerski radovi.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce,M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve  M-17 u Bosanskom Šamcu, M-5 u Bihaću i M-6.1 prolaz kroz Mostar.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja zbog radova na području Hrvatske saobraća se usporeno, uz povremeno duža zadržavanja, pa preporučujemo korištenje drugih graničnih prelaza. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.