DAN ODLUKE ZA ZDRAVKA MARIĆA

0
1746

DAN ODLUKE ZA ZDRAVKA MARIĆA: HDZ traži stanku, žele sastanak svih stranaka okoraspuštanja Sabora

Autor: dnevno.hrČetvrtak, 04. Svibanj 2017. u 07:57

Neizvjesno je kako će glasovati Tomislav Saucha, njegova bi ruka mogla biti presudna,

U sabornici se danas glasuje za opoziv ministra zdravka Marića, a pojavi li se svih 76 zastupnika koji su jučer najavili da će biti za njegov opoziv, on sigurno sigurno pada. A Hrvatsku bi, ukoliko se Sabor danas raspusti, mogli dočekati novi izvanredni parlamentarni izbori.

Tijek događaja pratite u nastavku:

10.05 Počela je sjednica Vlade. Plenković je uvodno kazao da je politički bitno i za njega i za Marića i za Vladu da niti jedna od točaka zbog kojih se traži opoziv Marića nije potkrijepljena dokazima te da je to sve na razini pamfleta.

09.45  “Ponovit ćemo naš jasan stav da se treba prvo glasati o Mariću pa o Petrovu i tada HDZ i Plenković moraju pokazati jasnu većinu i ako ju ne pokažu, a s nama je neće biti, idemo na izbore. Mislim da je to najbolji način kako pristupiti cijeloj situaciji”, kazao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak kazavši da mu je mučno od svega.

9:30 “Lijepo vas je vidjeti, ponosan sam na vas” poručio je Petrov na početku te zatražio uvrštenje točke o samoraspuštanju sabora!

9:30 Počela je sjednica Sabora.

Svi klubovi zastupnika su potom zatražili stanku u trajanju od 30 minuta, a Branko Bačić iz Kluba HDZ-a zatražio je sastanak svih parlamentarnih stranaka oko raspuštanja Sabora.

09.23 Svi iz Živog zida bit će u Saboru i glasat ćemo za opoziv Zdravka Marića, kazao je za N1 Ivan Pernar.

‘Saucha mi je rekao kako će glasati, ali ne smijem vam reći. Ne bih volio biti u njegovoj koži’.

08.44 Neizvjesno je kako će glasovati Tomislav Saucha, njegova bi ruka mogla biti presudna, a on se danima ne javlja ni novinarima ni stranačkim kolegama, i nejasno je hoće li se on uopće danas pojaviti u Saboru

07.45  Glasanje o provjerenju ministru financija Zadrvku Mariću očekuje se nakon 9:30 sati


Klub zastupnika Mosta uputio je u srijedu nešto prije ponoći u saborsku proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

“Most je je podnio prijedlog za raspuštanje Sabora koji sutra može biti povučen ako se  pokaže da postoji nekakva saborska većina , no ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu i da nema potporu  Hrvatskog sabora”, izjavio je u Saboru politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

“Ako ne bude saborske većine mi ćemo ići s tim prijedlogom i on će pokazati tko su zastupnici koji čuvaju svoje stolice u Hrvatskom saboru i je li istinita tvrdnja da je već dogovorena suradnja nakon lokalnih izbora HDZ-a s HNS-om i IDS-om”, kazao je  Grmoja koji smatra da agoniju oko krize Vlade ne treba produbljivati i da je su novi izbori najpoštenije rješenje.

Ako se sutra pokaže saborska većina, kazao je, izabrat će se novi predsjednik  Sabora, Vlada će dobiti potporu i Petrov će staviti točku na svoje razrješenje. “Pozicije nam ništa ne znače, znače nam samo vrijednosti i ideali od kojih nećemo odustati i obraz nećemo izgubiti ni ovaj put”, zaključuje Grmoja.

 

Evo ga. Stigne se raspustiti da izbori budu 4.6. Teoretski.