Čudo u Riju: Kolak olimpijska pobjednica!

0
1012
Dogodila se najveća senzacija cjelokupnog atletskog programa u Riju. 21-godišnja djevojka iz Ludbrega fantastičnim je hicem u četvrtoj seriji (66.18) stigla do olimpijskog zlata.

Sjajno je natjecanje u finalu Olimpijskih igara ponudilo žensko finale bacanja koplja. Sjajno i za atletiku u globalu, ali i za hrvatsku sportsku javnost koja je čekala nastup 21-godišnje djevojke iz Ludbrega, Sare Kolak. Nakon rušenja hrvatskog rekorda za čak 80 centimetara u polufinalu (64.30 metara), Sara je, inače brončana sa Europskog prvenstva u Amsterdamu bila izvrsna i u konkurenciji 12 najboljih. Kolak je osvajanjem titule olimpijske pobjednice u bacanju koplja napravila  jednu od najvećih senzacija cjelokupnog atletskog programa u Riju.

Kvalifikacije je otvorila s dva pokušaja na razini tek 55 metara prije rušenja državnog rekorda, a u finalu je već u prva dva bacanja koplje letjelo preko 60 metara. Rezultat od 60.89 Kolak je popravila u drugoj seriji sa sjajnim bacanjem od 62.95 metara. Na kraju druge serije bila je naša predstavnica na petom mjestu. Cilj je, kao i u slučaju Stiope Žunića u ranijem finalu bacanja kugle bio – osmo mjesto na polovici natjecanja i plasman u sljedeće tri serije.

Sara je za razliku od Žunića to i ostvarila, čak i popravila svoj najbolji hitac večeri. Točno 63.00 metra bilo je dovoljno za šestu poziciju na pola finala. Bila je u dobrom ritmu, koncentrirana i potpuno staložena u lovu na nove centimetre koji bi je lansirali još više u poretku.

Ne samo da ih je Sara Kolak ulovila, već je u četvrtoj seriji ispisala novu stranicu povijesti hrvatskog sporta. Zaboravite 64.30 iz kvalifikacija, taj hrvatski rekord više ne postoji. Nova daljina koju je sedam preostalih atletičarki u finalu moralo prebaciti je nevjerojatnih 66.18 metara. Za jedan metar i 88 centimetara mlada je djevojka popravila državni rekord.

Hrvatsku atletičarku u posljednje dvije serije niti jedna konkurentica nije uspjela dostići. Štoviše, u niti jednom navratu koplje nije letjelo preko 65 metara što je značilo da je Hrvatska upisala svoje peto zlato i ukupno osigurala devetu medalju na ovim Olimpijskim igrama.

OI – atletika (Ž), bacanje koplja – rezultati finala
1. Sara Kolak (Hrvatska) – 66.18
2. Sunette Viljoen (Južnoafrička Republika) – 64.92
3. Barbora Spotakova (Češka) – 64.80
4. Maria Andrejczyk (Poljska) – 64.78
5. Tatsiana Khaladovich (Bjelorusija) – 64.60