Čović: Neprimjerene reakcije na prijedlog izmjena Izbornog zakona

0
1502

Čović: Neprimjerene reakcije na prijedlog izmjena Izbornog zakona

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako su neprimjerene reakcije na prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uputile u parlamentarnu proceduru.

– Reakcije su, u najmanju ruku, neprimjerene. Moram biti iskren i reći kako nisam čuo ni jednu ozbiljniju primjedbu na sami sadržaj ponuđenih rješenja. Uglavnom su to načelne priče kako je riječ o preozbiljnom i krupnom političkom pitanju te da nije dobro, zamislite, što upravo Hrvati predlažu kako izabrati svoga legalnoga i legitimnog predstavnika – kazao je Čović u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Kada su u pitanju izbori 2018. godine, Čović smatra kako je još prerano procjenjivati što će se dogoditi ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona i provedbe odluke Ustavnog suda.

– Po pitanju izbora 2018., još je rano prognozirati hoće li i kada će biti izbori te po kojem zakonu. Vjerujem kako ćemo svi skupa imati dovoljno političke mudrosti da se ne dovodimo u situacije novih kriza i novih usložnjavanja odnosa – smatra hrvatski član Predsjedništva BiH.

Po njegovim riječima, pred Bosnom i Hercegovinom su velika iskušenja i neizvjesnosti, a pomoć međunarodne zajednice bit će od velikog značaja da se uspješno odgovori na te izazove.

– Pomoć već i stiže jedno duže razdoblje, što pred očima javnosti, što izvan toga javnog prostora. Svima nam je stalo da se BiH konačno izvuče iz ove političke kaljuže i opasnosti daljnjeg usložnjavanja i produbljivanja političke, ekonomske i socijalne krize. Čekaju nas velika iskušenja i neizvjesnosti, a međunarodna zajednica je naš prijatelj koji je svjestan da je došlo vrijeme da se napravi iskorak te konačno riješi hrvatsko pitanje kako bismo se mogli ponovno vratiti na ekonomske i socijalne reforme i svoj euroatlantski put – kazao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra kako ne postoji realna opasnost od pokušaja da se legitimne predstavnike Hrvate ponovo pokuša isključiti iz vlasti.

– To se danas, duboko vjerujem, ne može dogoditi. Već smo imali takav scenarij i to je vratilo BiH desetljećima unazad. Ti ljudi i te opcije koje nešto slično zagovaraju i svoje političko djelovanje usmjeravaju prema tome, nisu zagovornici stabilne BiH. Mi ćemo nastaviti biti predvodnici i nositelji europskog puta u BiH, nastavit ćemo raditi na suživotu i stabilnosti naše domovine, a uvažavajući sve narode i građana BiH – poručio je Čović.

On se osvrnuo i na neusvajanje Zakona o akcizama što je, po njegovim riječima, rezultat jeftinog političkog kalkuliranja.

Vladajuća većina upitna je na svim nivoima, upozorio je Čović, dodavši kako čak i unutar iste stranke postoje potpuno različita stajališta o određenim ključnim pitanjima.

– Što se tiče vlada na državnom i federalnom nivoui, a ponegdje i na kantonalnoji, tu svakako ima problema, ali recimo da su manje javni, ali opet se nekako kreće naprijed. Bojim se da nismo sigurni kako će se dalje stvari razvijati na državnom nivoui – kazao je Čović.

Autor: (Večernjih.ba)