„Drage Hrvatice i Hrvati,

Poštovane hrvatske državljanke i državljani u zemlji i svijetu,

 

U povijesnim mjesecima procesa našega državnog osamostaljenja 8. listopada 1991. označio je konačan raskid s bivšom jugoslavenskom zajednicom i potvrdu očitovanja neopozive volje hrvatskoga naroda za uspostavom samostalne države.

 

Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro odbijali najteže agresorske napade.

 

Smijemo i moramo biti ponosni na svoju mladu državu, koja je izrasla iz duge višestoljetne borbe za slobodu. U dvadeset pet godina svoje neovisnosti mnogo smo postigli. Nakon teških iskustava totalitarnih režima i diktatura uspješno smo razvili demokratsku kulturu, izgradili institucije, postali uvažena članica međunarodnih organizacija i institucija. Širom svijeta naši učenici, studenti, inovatori, gospodarstvenici, znanstvenici, liječnici, umjetnici, sportaši i mnogi drugi postižu zapažene uspjehe.

 

Snaga naše države u našim je ljudima. Kao što nas nisu pokolebale teškoće u najtežim danima obrane tek proglašene neovisnosti, čvrsto sam uvjerena da ćemo duhom istoga zajedništva svoju dragu domovinu uspješno razvijati i učiniti još boljim mjestom za život, osobito našoj djeci i mladima.

 

Svim poštovanim državljankama i državljanima u zemlji i svijetu srdačno čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!“