Čeprkalo drugi u kvalifikacionoj grupi na Olimpijskim igrama

0
1108

Najmlađi bosanskohercegovački takmičar na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 17-godišnji plivač Mihajlo Čeprkalo osvojio je drugo mjesto u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom.

Naš takmičar je nastupio u prvoj kvalifikacionoj grupi zajedno sa šest plivača. Njegova konkurencija bili su Wesley Roberts (Cookov otok), Matt Hutchins (Novi Zeland), Oussama Mellouli (Tunis), Welson Sim (Malezija) i Felipe Tapia (Čile).

Prvo mjesto osvojio je Oussama Mellouli iz Tunisa sa vremenom 15:07:78. Drugi je bio Čeprkalo sa vremenom 15:31:62, a treće mjesto osvojio je Matt Hutchins iz Australije sa vremenom 15:32:60.

Mellouli je opravdao ulogu favorita u ovoj grupi, jer radi se o 32-godišnjem takmičaru koji je 2008. godine u Pekingu osvojio zlato u ovoj disciplini, dok je u Londonu 2012. godine bio bronzani.

Mladi Banjalučanin nije uspio oboriti državni rekord s ovim vremenom. Ovaj rezultat skoro sigurno neće biti dovoljan za plasman u finale, ali bilo je jasno i prije nastupa da bi finale bilo neviđena senzacija s obzirom na vremena ostalih takmičara u ovoj disciplini i na činjenicu da je Čeprkalo drugi najmlađi takmičar u ovoj disciplini. Osvajanje drugog mjesta u ovoj grupi zaslužuje čestitke.

Čeprkalo je na Olimpijske igre stigao sa 42. najboljim vremenom od ukupno 46 takmičara koliko će ih nastupiti u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom. On je na ove Igre stigao sa vremenom 15:26.22 što je državni rekord.

Postoji ukupno šest kvalifikacionih grupa u kojima je raspoređeno 46 takmičara. Prolaz u finale ostvarit će najboljih osam takmičara. Finale je na rasporedu u noći sa subote na nedjelju.