Borci i parlamentarci se ipak dogovorili

0
1251

POŠTENO PA TKO KOGA.

Predstavnici boračkih organizacija iz Federacije BiH dobili su danas obećanje da će se o zahtjevima koje su zatražili od Federalnog Parlamenta, delegati u Predstavničkom domu izjasniti početkom septembra.

”Dobili smo obećanje od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića da će na sjednici 6. septembra biti razmatrana Boračka rezolucija”, kaže Afan Karić, predstavnik boraca iz Lukavca.

Kome vjerovati?

S druge strane, Drago Grabovac iz Udruženja Zaboravljeni branitelji BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić im je obećao usvajanje Boračke rezolucije do 10. augusta.

Prema riječima Grabovca, parlamentarci su im kazali da sjednica Parlamenta ne može biti sazvana zbog godišnjih odmora i odsustva zastupnika.

“Ako ne usvoje Boračku rezoluciju do 10. augusta kada su i rekli, to će im biti posljednja laž koju su nam uputili”, izjavio je Grabovac.

Ova rezolucija podrazumijeva jedinstveni borački dodatak, zatim registar boraca i jedinstvenu boračku organizaciju na nivou entiteta.

Podsjećamo, demobilisani borci iz Federacije BiH danas su protestima zahtijevali usvajanje Boračke rezolucije. Petlja Šićki Brod bila je blokirana, kao i nekoliko graničnih prelaza.

Prema posljednjim informacijama s graničnih prijelaza, saobraćaj na petlji Šićki Brod je odblokiran, nakon što ga je više od 100 nezadovoljnih demobilisanih boraca držalo u blokadi zbog neusvajanja Boračke rezolucije.

Veliki broj boraca koji su članovi 70 boračkih udruženja izašli su danas na ulice tražeći usvajanje Boračke Rezolucije u Parlamentu FBiH, a borci su ostali na ulici uprkos jakoj kiši koja je padala.

Borci su blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Želeća, kao i na petlji Šićki Brod, a saobraćaj je bio obustavljen i na graničnim prijelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Zvirići.

(Novi.ba)