Bh. općine u borbi protiv pada nataliteta, nagrađuju parove koji stupe u brak

0
1386

NOVČANE NAKNADE

Iz godine u godinu iz zavoda za statistiku dobijamo informacije o padu nataliteta u BiH, povećanom broju razvoda i odlasku mladih iz naše zemlje. Mladi parovi ne odlučuju se tako često na sklapanje braka kao prije, a najčešći razlog je loša financijska situacija.

Neriješeno stambeno pitanje, nezaposlenost i veliki troškovi osnovne su stvari koje muče mlade bračne parove. Oni koji su već imali dovoljno hrabrosti da uđu u bračnu zajednicu, rijetko se odlučuju imati više djece. Država nudi naknade za porodilje i neke vidove jednokratne pomoći, ali je to daleko od dovoljnog.

Ipak, uvijek ima zlatnih primjera. Jedan od njih je općina Ljubinje koja novim bračnim parovima daje jednokratnu pomoć – poklon u iznosu od 500 KM još od 2001. godine. Na ovaj način žele pomoći mladima u zasnivanju obitelji. Kako su rekli iz Općine, prije uvođenja ove pomoći bilježili su pad nataliteta i broja sklopljenih brakova. Nakon uvođenja nagrade došlo je do poboljšanja. Također, u njihovoj općini se često vjenčaju i parovi iz drugih općina pa i njih počaste sa 300 KM, prenosi Klix.ba.

“Time se izriče javni stav općinske administracije da se podržava zasnivanje obitelji, jer su mladi u brak počeli ulaziti veoma kasno… Ratovi i iseljavanja su mnogo toga poremetili pa je kašnjenje ozbiljno. Inače, neki hoće da se vjenčaju u Trebinju, jer tamo ima više objekata za svadbena veselja. U Trebinju je i porodilište, tako da se u Ljubinju statistički ne rađa, niti vjenčava. Stanje je nešto bolje, mada nije najbolje”, kazali su iz Općine Ljubinje ranije.

U Ljubinju se daje i jednokratna pomoć za novorođenče. Za prvo dijete nagrada iz proračuna je 150 KM, za drugo 300 KM, za treće 700, a za četvrto i peto po tisuću KM. Ipak, ova praksa zavisi od proračuna.

Općina Kalinovik već desetak godina nagrađuje novopečene mladence iznosom od 250 do 300 KM.

Općina Bileća također nagrađuje mlade bračne parove s po 500 KM od 2011. godine. Nažalost, i ova stavka zavisi od situacije u proračunu. Po 500 KM dobijaju i parovi koji sklope brak u Nevesinju, dok u Kneževu dobiju 300 KM.

U većim bh. gradovima nema ovakvih vidova pomoći, ali se općine trude pomoći na neki drugi način. Općine organiziraju besplatna vjenčanja subotom, a u Travniku je primjerice organizirano i besplatno grupno vjenčanje na dane Općine. U Sarajevu i Banja Luci vlade nude kupovinu stanova mladim bračnim parovima pod povoljnijim uvjetima. Nažalost, nemaju svi pristup tome.

Mrkonjić Grad pomaže mlade bračne parove koji žive na selu donirajući određena sredstva za kupovinu strojeva, dok je u Kiseljaku jedno vrijeme bila aktualna akcija doniranja materijala za izgradnju kuće mladim bračnim parovima.