BEZ MEDALJE BIH, ALBANIJA, CRNA GORA I MAKEDONIJA

0
1266

Bilans medalja u regiji: Hrvati rekorderi, Srbiji osam medalja, zlato za Kosovo i Sloveniju

Završene su 31. Olimpijske igre koje su u proteklih 15 dana bile održane u brazilskom Rio de Janeiru.

Nakon okončanih nastupa, sumiraju se utisci, sabiraju medalje i proglašavaju oni najbolji. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, naši sportaši nisu uspjeli osvojiti niti jednu medalju, a nisu ni ušli u finale nekog takmičenja u kojima smo imali predstavnike.

Kada su u pitanju zemlje regiona, najtrofejnija zemlja je Hrvatska. Hrvati su osvojili čak 10 medalja u Rio de Janeiru i tako oborili rekord ove zemlje. Po ukupnom broju medalja, nalaze se na 17. mjestu od svih 205 zemalja, što nam dovoljno govori da je riječ o sportskoj sili. Hrvati imaju 5 zlantnih, 3 srebrene i 2 bronzane medalje.

Na 32. mjestu ukupnog poretka se nalazi selekcija Srbije. Ta zemlja je osvojila 8 medalja, što predstavlja veliki uspjeh, posebno nakon što su najveći favoriti za zlato Novak Đoković i Ivana Španović ispali već na startu Olimpijskih igara. Srbi su osvojili 2 zlata, 4 srebra i 2 bronzane medalje.

Četiri medalje na Olimpijskim igrama ima Slovenija. Slovenci se tako nalaze na trećem mjestu zemalja iz regiona i mogu se pohvaliti sa jednim zlatom, dva srebra i jednom bronzanom medaljom.

Nije to sve kada su u pitanju zemlje sa medaljama, pošto su zlatnu medalju osvojili i predstavnici Kosova, tačnije Majlinda Kelmendi koja je obradovala Kosovo na prvom nastupu u historiji Olimpijskih igara.

Bosna i Hercegovina nije osvojila niti jednu medalju, a ista je sudbina ‘pogodila’ i Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju.