Andrej Plenković novi predsjednik HDZ-a!

0
1334

SLIJEDE LI PROMJENE UNUTAR STRANKE?

Andrej Plenković, europarlamentara, novi je predsjednik HDZ-a. Iako je bio jedini kandidat, ispoštovan je princip jedan član – jedan glas, a to pravo do 19 sati mogao je iskoristiti svaki od gotovo 220.000 članova stranke.

Nakon glasanja na stranačkim izborima u Dubrovniku, Plenković je kazao kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade, prenosi Al Jazeera.

Današnji dan bit će prekretnica za HDZ, istakao je Plenković I dodao da će o listama biti govora sutra, tako da još uvijek nije poznato da li će na njima biti mjesta I za Tomislava Karamarka, koji je, podsjećamo, krajem prošlog mjeseca odstupio sa mjesta šefa stranke.

Andrej Plenković je istaknuo da bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

Plenković će biti peti po redu predsjednik HDZ-a. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, diplomatsku karijeru počeo graditi u Ministarstvu vanjskih poslova. U HDZ se učlanio 2011. godine, prvo je bio saborski zastupnik, a trenutno je još aktivan drugi mandat u Europskom parlamentu.

Plenković: Spreman sam postati predsjednik Vlade

Odgovarajući na novinarski upit koliko će teško biti voditi stranku iz Bruxellesa, Plenković ujedno i aktualni zastupnik u europarlamentu, odgovorio je kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. rujna, javila je Hina.

“Ja sam, inače, tu, kao i svi europski zastupnici. Naš posao se sastoji od tri i pol dana rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, a u ovom trenutku je ljetna stanka. Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika Vlade”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama HDZ-a, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

“Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob”, kazao je te dodao i kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

Ustvrdio je i kako će poštovati mandat svih koji su izabrani na Općem saboru stranke, a uvjeren je i kako će svi izabrani članovi poštivati i njegov mandat.

Upitan hoće li HDZ ići samostalno na izbore i za koje stranke ima mjesta u koaliciji, Plenković je odgovorio kako će o svim partnerima razgovarati od sutra. Dodao je kako je otvoren za saradnju s Mostom.

“Tražio sam od kolega koje su vodili radnu skupinu za razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima da mi podnesu izvještaj, da vidimo sve ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji, da vidimo koje su konkretne analize s onim strankama koje dosad nisu sarađivale s nama. Lijeva koalicija se već formirala, a mi ćemo donijeti odgovornu odluku kako izaći na izbore. Ja sam otvoren i za saradnju s Mostom, ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade. Mislim da imamo prostora za novu stranicu suradnje”, rekao je Plenković.

Upitan za eventualnu promjenu smjera stranke, Plenković je utvrdio kako će HDZ pod njegovim vodstvom biti ono što HDZ oduvijek jest.

“To je državotvorna stranka, okupljajuća stranka, narodnjačka stranka, stranka koja baštini demokršćanska načela, univerzalna humanistička načela, pomirbena stranka koja će provoditi temeljne odrednice politike dr. Franje Tuđmana, koja će biti jasno ukorijenjena u europsku obitelj pučana. HDZ mora biti središnja snaga razvoja Hrvatska, stranka koja će imati rješenja za konkretne probleme naših ljudi”, poručio je Plenković.

Plenković će biti peti po redu predsjednik HDZ-a. Franjo Tuđman vodio ga je od osnivanja 1989. do smrti u decembru 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od travnja 2000. do lipnja 2009), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor. Od 2012. stranku je vodio Tomislav Karamarko.

Plenković je 1970. godine rođen u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava.

U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1994., a u bogatoj diplomatskoj karijeri obavljao je više važnih dužnosti u zemlji i izvan nje. U HDZ se učlanio 2011., a od te godine do 1. jula 2013. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013., na pobjedničkoj koalicijskoj listi predvođenom HDZ-om, postao je zastupnik u Europskom parlamentu. Na općim izborima za Europski parlament, 25. svibnja 2014., bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera.