A što biste vi da ste Arapin?

0
1169

U posebno selektiranim medijima se može s vremena na vrijeme pročitati štogod o arapskom kupovanju (uzurpiranje možda i nije daleko od istine) zemljišta u i oko Sarajeva te u nekim drugim destinacijama „naše“ države. Stranci su oni, bez premca. I nije sve načisto, bez daljnjega. O transparentnosti se malo priča. Tko prodaje i po kojoj cijeni, nejasno je. Bitno je da ih je iz dana u dan sve više, parcele se množe a novca Arapi imaju.

Da ne bi ispalo kako je ovaj tekst početak rasističkog poziva na linč ili mržnju, samo bi trebalo napomenuti da nije baš normalno doći u tuđu zemlju s kovčezima dolara, eura ili maraka, ni ne pitati za cijenu i kupovati kao da nema sutra. I nipošto nije normalno da jedna zemlja rasprodaje svoje zemljište ili dopušta svojim građanima da prodaju svoja zemljišta strancima bez točno utvrđenog plana i programa koji objašnjava zašto se sve to radi.

I vi biste se ponašali tako da ste Arapin koji ima u džepu. Ma kojem džepu, na tko zna koliko računa. Doći u jednu prijateljski nastrojenu zemlju gdje odavno nema pravila ili gdje ima pravila koja se ne primjenjuju za svakoga isto. Na stranu to što su u većini ljudi koji žive u Sarajevu iste religije kao i ti što dolaze u kupovinu. Oni se ponašaju kao da su im sva vrata otvorena, nema provjera. Tako barem piše u točno selektiranim medijima koji žele o tome nešto reći.

Kao netko tko nije odavno bio u Sarajevu i pojeo ćevape u Želje ili na kolodvoru, možda bi se nevini promatrač slučajno mogao priupitati što bi bilo da su kojim slučajem u šoping imanja naših sugrađana došli Irci, Španjolci ili Talijani. Ili, zašto ne pokušaju Arapi doći u Zapadnu Hercegovinu u kupnju zemljišta obzirom da je preko devedeset posto istoga trenutno šikara i površina koja se ne obrađuje kao što je se nekada obrađivala.

Bez ikakvih, nanovo da se napomene, rasističkih i drugih povoda, razumijeti nekoga tko dolazi iz UAE-a ili Omana u kupovinu zemljišta u prijateljski nastrojen kanton Sarajevo i nije teško. Nafte neće biti dovijeka. Kažu da je kraju. Treba stečeno ulagati u budućnost. Gdje? U München, Padovu ili Dublin? Ma u BiH. A gdje točno u BiH? Dobrkoviće, Drinovce ili Čitluk posuški? U Sarajevo i srednju Bosnu, jarane, gdje su vrata otvorena(treba li napomenuti da tekst nema nikakvih rasističkih niti političko-vjerskih konotacija?).

Bez obzira na to što je i BiH krenula ka euroatlantskim integracijama koja će Arapima što u njoj budu imali zemljište otvoriti legalnim ali duboko sumnjivim putovima vrata Europe. Njima i njihovom crnom zlatu. Razumljivo.