6. prosinca sveti Nikola – tko je bio omiljeni svetac djece?

0
1376

Sretan imendan želimo svim Nikolama i Nikolinama!

Danas slavimo izuzetno omiljenog zaštitnika, svetog Nikolu biskupa. Rodio se oko 270. u Patari, na jugozapadnoj obali Licije (Mala Azija, danas Antalya, Turska). Grk, biskup Mire u Liciji, sudjelovao je 325. na I. ekumenskom saboru u Niceji. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i podijelio novac siromasima. O njegovu životu i radu predaja iznosi obilje legendarnih podataka: utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike u brodolomu, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, darivao novac, spašavao djecu, oživio jednog dječaka. Među tim anegdotama i pričama zacijelo su mnoge zasnovane na istinitim događajima.
Preminuo je na današnji dan, 6. prosinca, oko 350. u Miri (Licija, danas Demre u Turskoj).

Njegovo tijelo preneseno je 1087. zbog turskih osvajanja iz Mire u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište.

Posebno je štovan na kršćanskom Istoku. Zaštitnik je Rusije, Grčke i Sicilije.

Na poseban način blagdan svetog Nikole slavi se kao dan zaštitnika djece.

Komunističke vlasti, kao i današnje antikršćanske vlasti nekada kršćanskog Zapada pokušale su istisnuti blagdan ovog nebeskog zaštitnika djece na račun Djeda Mraza. Vjerom kršćanskog puka i ljubavlju Crkve nisu uspjeli, milijuni djece sa radošću i danas stavljaju čizmice pod prozor i čekaju darove svetog Nikole.

Izvor: narod.hr