OI: Poraz košarkaša od Nigerije

0
1581
Hrvatski su košarkaši poraženi od Nigerije 90:76.
S omjerom 2-2 nismo sigurni, poraz protiv Litve i eventualna pobjeda Nigerijaca nad Brazilom mogu nas gurnuti izvan četvrtfinala OI.

Bilo je važno utakmicu otvoriti na pravi način, limitirati nezgodne i tricaški vrlo potentne Nigerijce na mali broj poena. To smo i učinili, ali nam nastavak nije bio baš najbolji. Očekivalo se, pretpostavljalo da ćemo protiv afričkoga prvaka imati najlakšu obvezu, no svi oni koji su gledali utakmicu nisu mogli biti mirni nakon posljednjeg zvuka sirene. Nije ovo bila ona Hrvatska koju smo gledali protiv Brazila i Španjolske, to nije ni Hrvatska koja već može reći da je u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Jer nije i veliko je pitanje hoće li biti.

U drugoj četvrtini zabili smo svega 11 poena, a primili dvostruko više. Ne znamo kako, jer Nigerija u svom napadačkom repertoaru ima samo dvije akcije. Sve se svodilo na kruženje po perimetru – bilo izravno ili nakon povratnog pasa nekog od visokih igrača. Vjerovali ili ne, oni nemaju klasičnog centra, ali što će im?

Samo u prvoj četvrtini ispalili su zeleni devet šuteva za tri poena, prava efikasnost vidjela se na poluvremenu kada je njihov postotak vanjskog šuta bio na vrlo dobrih 44 posto. Čovjek koji nam je radio probleme zove se Michael Umeh. Član izraelskog sastava Ironi Naharyje zabio nam je čak pet trica i ostavio nas na zaostatku od četiri poena (39:43) za poluvrijeme.

Kada govorimo o dobrom startu utakmice, treba reći da je u nju kao i protiv Brazila krenuo Hezonja umjesto Simona. Baš je mladi Dubrovčanin tricom za 20:14 u 7. minuti poslao Nigeruiju na prvu minutu predaha. No, njihov izbornik, Amerikanac William Voigt dobro je detektirao hrvatske prijetnje i zaustavio ih. Nakon šuta 2/4 za tri poena, sve se do poluvremena spustilo na 2/14. Drugim riječima, od Hezonjine trice promašili smo do poluvremena sljedećih 10 šuteva izvana.

Dok jednima ne ide, drugi sve gađaju. Nigerijskih je osam trica bilo pravilno raspoređeno, a svoj su manjka košarkaške kvalitete sjajno nadomještali trkačkom moći. Naše je najveće vodsvo bilo kod 26:17 nakkon sjajnog Bilanovog zakucavanja, ali brzo će početi crne minute.

U samo 86 sekundi igre kroz drugi period već smo na minuti odmora. Nigerija prvi puta vodi (28:29), a osim Umeha gađali su izvana i Akognon te Gbinje. Izbornik Petrović u igru šalje Babića i Šakića, a mi se poprilično mučimo i tako sve do 18. minute kada se na parket vraća Umeh i  veže dvije trice za velikih 37:43… Isti je igrač imao priliku zabiti i za + 9, no na sreću – nije pogodio. Nigeriji je kako rekosmo, ostalo četiri poena za poluvrijeme, moralo je barem malo zazvoniti na uzbunu…

Ako tada nije, onda je moglo u prvim minutama nastavka. Ukratko – Nigerija je u 23. minuti imala vodstvo od 12 poena viška! Sve što smo uputili prema košu nije ušlo, a sasvim je suprotno bilo u naših suparnika. Malo Oguchi, pa Aminu, Diogu… I eto ih na 40:52, a nedugo zatim i na 43:55 nakon nove, šest Umehove trice. U prve tri i pol minute rezultat je bio 9:1 za Nigeriju, zabili smo samo Bilanovo slobodno bacanje…

Konačno je krenulo sredinom Q3. No, s dvije trice Bogdanovića i jednom Ukića smajili su naši košarkaši tek na 49:55. Ispostavit će se, samo zakratko jer je Nigerija bez većih problema držala odstojanje reda veličine 10 poena prednosti. Ipak, Bojan Bogdanović nije mogao igrati sam, nedostajalo je i sreće, zeleni su množili napadačke skokove i zbog nedostatka naše koncentracije… Nismo bili pravi!

Ne samo da su je održavali na 10, već su i tricom Diogua u posljednjoj minuti prvog perioda otišli na gotovo nestvarnih – 53:70! Nestvarno, nakon onakve izvedbe protiv Brazila otprije dva dana. Dokaz je to da nemaju samo rukometaši velikih amplituda, već su one zajedničke i s košarkaškom vrstom u Riju.

Vraćamo se serijom 8:0 samoga Bojana Bogdanovića, jer osim njega, ovu utakmicu nije igrao nitko. Šarić je dugo igrao s četiri osobne pogreške, dugo smo se tražili, ali se na kraju nismo uspjeli pronaći. Stigli smo samo do 71:74 i opet stali u minutama kada je trebalo izvesti preokret rezultata. Nigerija na kraju slavi s dvoznamenkastom prednošću! Zabili su nam 16 trica i imali 11 skokova i dvostruko asistencija više od nas.

Mnogo je kombinacija do kraja turnira, dobro je da Hrvatska svoj susret protiv Litve igra posljednja, od 3.30 u noći s ponedjeljka na utorak. Moglo bi to biti novo gubljenje živaca koje može rezultirati i sjajnom pozicijom za četvrtfinale, ali i ispadanjem s turnira. Ako Nigerijci dobiju i Brazil, ami izgubimo od Litve – nema nas u drugom krugu.

OI – košarka (M), skupina B – 4. kolo

Hrvatska – Nigerija 76:90 (28:21, 11:22, 17:27, 20:20)

Hrvatska: Babić 8, Krušlin, Stipčević, Simon 2, Hezonja 5, Šarić 7 (2-3), Ukić 10 (1-2), Planinić 9 (5-7), Bilan 7 (1-2), Šakić, Arapović, Bogdanović 28 (9-12)

Nigerija: Uzoh 2, Umeh 19 (1-2), Diogu 10 (3-4), Ere 14, Akognon 18 (3-3), Oguchi 3, Okoye, Ogide 2, Gbinije 8, Lawal, Aminu 13 (5-8), Ibekwe 1 (1-2)