25 GODINA HZ HERCEG BOSNE

0
1479

Što smo bliže ravnopravnosti pritisak je jači

“Hrvati su predvodnici europskog puta u BiH i bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.”

13_4

U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru održana je večeras svečana akdemija povodom obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

38_1

Okupili su se bivši i sadašnji dužnosnici i predstavnici hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, ratni zapovjednici i predstavnici udruga..

“Što smo bliže ravnopravnosti, pritisak je jači”

15_6

Što je HZ HB
HZHB Utemeljena je 18. studenog 1991. godine u Grudama kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH, a iz nje je 28. kolovoza 1993. nastala HRHB kao hrvatska upravna jedinica u okviru Republike BiH.
Herceg-Bosna je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine svoje ovlasti prenijela na Federaciju BiH kao zajednicu hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je godišnjicu Herceg-Bosne i rekao kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Govorio je i o tomu kako je teško ostvariti sve ono što  Hrvati žele postići u BiH.

“Što smo nekad bliže apsolutnoj institucionalno-ustavnoj jednakopravnosti s Bošnjacima i Srbima uvijek je i pritisak izraženiji”, rekao je Čović i dodao kako su Hrvati predvodnici europskog puta u BiH te poručio kako bez apsolutne jednakopravnosti Hrvata u BiH nema niti Bosne i Hercegovine.

Prije Čovića Akademiji su se obratili zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž i predsjednik udruge HZ HB Vlado Šoljić.

Spriječili namjenjenu mu sudbinu Vukovara

Vlado Šoljić, koji je i sam bio ministar obrane u Vladi HR HB ocjenio je utemeljenje HZ HB kao jedan od najvažnijih događaja u povijesti Hrvata ne samo u BiH nego uopće. “Da nije bilo Herceg Bosne, iako nekima nije ili ne želi biti jasno, nas ovdje ne bi bilo a ne bi bilo ni Hrvata u Bosni i Hercegovini”

Željko Raguž podsjetio se sudbonosnih dana i odluke o utemeljenju HZ HB kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne bi doživio sudbinu Vukovara.

“Oni koji osopravaju hrvatskom narodu u BiH pravo na samoorganizaciju prvi zanemaruju činjenicu kako su hrvatski branitelji, ranjenici, stanovnici vukovara  tijekom pada završili u masovnim grobnicama. Oni koji podcjenjuju naše pravo na samoorganiziranje presuđuju i sami sebi.” istakao je.

Vjenci, vatromet s Huma

Rasti sine…
Povodom oblježavanja 25. godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne postavljen je veliki transparent u Ulici biskupa Čule, na ogradi Biskupije u Mostaru s prigodnom porukom “Rasti sine, jednom znat ćeš, samo rasti, dočekat ćeš”.

Uoči svečana akademije, na spomen-obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, vijence su, uz ostale, položili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH, te predstavnici Vlade Hrvatske.

“Da HZHB tada nije osnovana, teško kako bi mi danas govorili o ovome svemu i možda bi i nama netko palio svijeće. Mi smo ponosni na HZHB i HRHB”, naglasio je Čović

U Mostaru je u organizaciji HNS-a priređen i veliki vatromet s brda Hum, a grad je okićen zastavama hrvatskog naroda.