Na današnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održana je rasprava o rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Zastupnica Željana Zovko u svom obraćanju na plenarnoj sjednici istaknula je: „U prethodnim rezolucijama ovaj Parlament je ukazao kako je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u Bosnu i Hercegovinu.

To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dvije decenije dugog traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle teški rat i traže zajedničku budućnost uz uvažavanje svojih različitosti.

Protivnici tog srednjeg puta, odnosno federalizma nam nude iste politike koje ne daju nikakve rezultate već dvadeset godina od Daytonskog pariškog sporazuma.

Konstitutivnost tri naroda je temelj Daytonskog sporazuma, njezin integrativni faktor i garant stabilnosti zemlje.

Promjena izbornog zakona na temelju principa federalizma i legitimne zastupljenosti je prvi korak ka povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike.

Zatim slijedi provedba presuda Ustavnog suda koje će vratiti demokraciju u lokalnu zajednicu kao što je slučaj u Mostaru, gradu taocu dugo godina nametnutog Statuta, koji se pokazao neustavnim.

I na kraju nadamo se otvaranju šire rasprave o izmjeni Ustava koji će konačno tri naroda u BiH učiniti ravnopravnim i sigurnim.“

Glasovanje o Rezoluciji Europskog parlamenta o izvješću Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu održat će se sutra u 12 sati.