Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo je prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu, 5.listopada.

Razgovaralo se i o opciji da će Ivan Kovačić biti potpredsjednik vlade i ministar uprave, ali takva informacija nije potvrđena.

Također 24sata.hr doznaje da odluka u Mostu nije donesena glatko i brzo nego  je tek nakon teških pregovaranja i uvjeravanja prevladalo to da treba preuzeti odgovornost i da je ponuda HDZ-a sasvim korektna.

Navodno problem nije bio broj ministarstava nego u Mostu postoji bojazan kako će se HDZ dalje ponašati te koja će kadrovska rješenja zauzeti kao i hoće li popustiti određenim lobijima.

Doznaje se i da još treba dosta raditi na usklađivanju gospodarskih programa HDZ-a i Mosta, a to će trajati sljedeći tjedan.

Izjavu za medije su najavili za sutra, petak 7. listopada u 12 sati.
Što sadrži HDZ-ova ponuda?
Ponuda koju je Most dobio od HDZ-a ne može doživjeti veće promjene i o njoj se neće dalje pregovarati. Most bi izgubio dosadašnje Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, ali bi se iz potonjeg izdvojila energetika i stavila pod Ministarstvo zaštite okoliša. Uz to, Most bi zadržao Ministarstvo pravosuđa, zatim unutarnjih poslova i uprave.

HDZ im nudi jednog potpredsjednika Vlade i spremni su da to bude prvi, koji bi jedini imao “funkciju” zamjenika premijera. HDZ također nudi Mostu i da prve dvije godine imaju predsjednika Sabora, a druge dvije HDZ.

Most treba odlučiti hoće li na tu funkciju staviti Božu Petrova, a za potpredsjednika Vlade gurnuti nekoga drugoga.

HDZ planira već u sljedeći petak imati izglasanu i cijelu Vladu. Prije toga bi se isti dan trebao konstituirati Sabor, a također izglasana i određena jamstva koja je Most tražio. Sigurno neće biti izglasan ZERP, ograničavanja plaća u lokalnoj upravi i izmjene preplate za HRT, ali bi trebali tri preferencijalna glasa na izborima, ukidanje poreza na tvrtku, dakle manje izmjene. Sve bi  išlo ekspresno jer obično mandatar ima 30 dana za sastavljanje Vlade.