Zanimljivi događaji na Busovačkoj planini

0
973

Zanimljivo, moglo bi se reći, i jedinstveno natjecanje na ovim prostorima organizirano je protekloga vikenda u prepunom restoranu motela “Ski Mići” na Busovačkoj planini (Busovačke staje op. a.) na nadmorskoj visini od 1600 i nešto više metara. Odmah treba reći da je natjecanje održano u posebnom “zimskom sportu”, u izboru najbolje i najkvalitetnije kobasice, rakije šljivovice i viljemovke (kruške).

Natjecali su se majstori (amateri), njih više od 60, specijalisti za izradu i sušenje kobasice te proizvođači ovih vrsta rakija. Za sva tri segmenta natjecanja najbolje je birao stručni žiri. Sastavljen je bio od rakijopija i specijalista za “tamanjenje” kobasica (ističe se kako je to, kobasica i rakija, Bogom dana kombinacija u ovim zimskim danima) u lijepom, ugodnom, vrhunskom motelu “Ski Mići” koji je vlasništvo uglednog Busovljaka Miroslava Šafradina. Imali su članovi žirija težak (ali i ugodan) zadatak izabrati i nagraditi po trojicu najuspješnijih proizvođača kobasica i popularnih rakija s područja Busovače, Viteza, Kiseljaka, Fojnice…

Kažu kako je bilo vrhunsko ozračje podgrijavano maliganima i ukusnim kobasicama, natjecatelji su imali i svoje navijače, a ocjenjivački sud je pošteno (kao i inače kada su suci u pitanju u bilo kojoj oblasti života i rada) birao i izabrao najbolje. Bilo je, neki tvrde, negodovanja nezadovoljnih odlukama sudaca, ali mnogo više burnog pljeska i odobravanja i za suce i rakije i kobasice i natjecatelje… A sve je, kako i priliči ozbiljnim ljudima, uglavnom poznanicima i prijateljima, bilo u najboljem redu – veselo, uz kvalitetnu trpezu (kobasice u prvom planu) i izbor pića (“Oj rakijo, rako, ja te volim jako…”) i glazbu uživo.

Zadovoljni su bili, prije svih, pobjednici Mario Milinović iz Busovače, Ivica Semren i Jozo Petrović Žika, obojica iz Viteza (kobasice), Miroslav Bošnjak Ćiro, Marko Vrhovac i Ivan Laštro, sva trojica iz Busovače (šljivovica), i Darko Franji iz Viteza, Josip Subašić i Zoran Petrović, obojica iz Busovače (viljemovka). Slavlje (poneko tugovanje) i veselje trajali su doslovno do ranih jutarnjih sati, a dio ugođaja s Busovačke planine je u Vitez, u kultni kafić “Kaktus”, prenio trećeplasirani proizvođač kobasica Jozo Petrović Žika. Častio je goste svojim proizvodom, fotografirao se s nagradom i priznanjem, izražavao nezadovoljstvo članom žirija, Vitežaninom, prijateljem i susjednom Vladom Šakićem Badom, što nije prema njemu i njegovim kobasicama pokazao malo više sudačke naklonosti, što bi mu donijelo možda i naslov najboljeg… Kazao je, onako šeretski, ovaj omiljeni Vitežanin da ga je već u ranim satima zvao iz RH Đuro Gavrilović junior uz pitanje: “U čemu je tajna?”. O razgovoru ništa drugo nije htio reći. “Naš razgovor još nije za javnost”, kazao je, a navodno će Gavrilović junior uskoro doći u Vitez i pokušati dogovoriti suradnju s “majstorom kobasičarom” Jozom Petrovićem Žikom. Ovaj događaj može biti i vrhunski turistički ugođaj, projekt, vrhunska prezentacija Busovače, Busovačke planine i Busovljaka.

Večernji.ba