Vrijeme hladno i oblačno, saobraća se po suhom kolovozu

0
885

U Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u Bosni prije podne će biti magle, a u noći na petak se očekuje kiša na jugu zemlje.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu zemlje od 4 do 8 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18 stepeni.

U Sarajevu dio prijepodneva se očekuje pretežno oblačan, u kotlinskom dijelu grada je moguća i magla. Od sredine dana umjerena naoblaka. Jutarnja temperatura zraka oko 0, a najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni.

Stanje na putevima

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovoga jutra odvija po suhom, odnosno vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Zbog sanacije dijela kolovoza na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica iza tunela Vis, saobraćaj se u zoni izvođenja radova odvija preticajnom trakom.

Danas se izvode radovi na ugradnji brojila prometa na magistralnom putu M-4 Šićki Brod-Simin Han (Tuzla zapad). Za vrijeme izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

Povremene polusatne obustave, zbog deminiranja terena, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-1.8 Lončari-Orašje (u mjestu Dusine, 08-16 sati) i Teslić-Jelah (Vrela, 08-16 sati).

Zbog minerskih radova, do povremenih kraćih obustava saobraćaja dolazi na magistralnim putevima M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu Bočac (od 14 do 14:30 sati) i M-19.3 Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub (od 09 do 10 i od 13 do 15 sati).

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-4 Simin Han-Kalesija, M-5 Ključ-Mrkonjić Grad, M-5 Busovača-Kiseljak, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-16.4 Bugojno-Novi Travnik (Rostovo) i M-17Jablanica-Mostar.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.