Vozački bi mogao biti skuplji i za 500 KM

0
1102

– Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika auto-škola minimalne cijene sati definirati Savjet ministara BiH u suradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

To su ranije tražili i iz Asocijacije auto-škola BiH, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da bude donesena i uredba kojom će se točno definirati cijena, koja, prema našim saznanjima, ne bi trebalo da bude manja od 20 KM po satu. Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM.

“Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u ‘zadnji voz’ kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro da poskupi”, rekao je juče za “Nezavisne” jedan Banjalučanin.

Iako u spomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika auto-škola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovest će i do gašenja mnogih auto-škola.

“I sada je primjetan značajan pad broja kandidata, a u svemu tome niko ne pita građane. Mi ne podržavamo rast cijena i bojim se da ćemo doći do situacije da nemamo kandidata”, rekao je juče Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Prema njegovim riječima, država ne treba da određuje cijenu u auto-školama, već da to prepusti vlasnicima, koji treba sami da formiraju cijenu, a regulator treba da bude samo tržište.

“Početnici sa tri godine vozačkog iskustva su tek na petom mjestu po broju saobraćajnih nezgoda u BiH i oni nisu ti koji prave nezgode da bi im sada obuke morale biti drugačije”, kazao je Jaćimović. Prema njegovim riječima, povećanje cijena odgovara nekim lobistima, koji bi time samo ugasili konkurenciju i građanima zadali udarac za džep.

“CIJENE OBUKE BI MOGLE DA IDU I DO 1.000 KM UMJESTO DOSADAŠNJIH 500-550 KM. MOŽETE VI STAVITI I 2.000 KM, ALI ZAŠTO AKO NEMATE KANDIDATA”, REKAO JE JAĆIMOVIĆ I DODAO DA ĆE ZAHTIJEVATI DA MINIMALNI ELEMENTI CIJENA ČASOVA BUDU U SKLADU SA SADAŠNJIM.

Prema riječima Milenka Stanetića, vlasnika autoškole “Volan”, i sadašnja cijena od 500 KM za obuku je mnogima velika, iako je nude na 12 rata.

“Pitanje je šta će biti kada poraste cijena. Možda je bolje imati veći broj osposobljenih vozača na cestama po nižoj cijeni, nego manje, a oni će svakako da voze i koliko je to produktivno. Lično mislim da cijene ne treba da se povećavaju, ali da ima više kandidata”, rekao je Stanetić.

U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definirati točnu minimalnu cijenu elemenata sati, kako saznajemo, učestvovat će i predstavnici Zavod za obrazovanje odraslih, koje jučer, zbog neradnog dana, nismo uspjeli dobiti kako bismo saznali kakav je njihov stav.