Vozači oprez: Saobraća se po mokrom i vlažnom kolovozu

0
791

Stanje na putevima u BiH

Ovoga jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu uz pojačanu frekvenciju vozila u gradskim centrima.

Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima, vozači se upozoravaju na moguću poledicu. Posebno izdvajaju dionice u planinskim predjelima, kao i vijadukte, mostove i prilaze tunelima.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na putevima koji vode preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Konjic-Mostar, Mostar-Široki Brijeg i  Buna-Stolac.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Bosanska Krupa-Bosanski Petrovac, dok na dionici Brod na Drini-Šćepan Polje upozorava na česta obrušavanja sniježnih lavina.

Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i mole se vozači da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

I dalje su aktuelni radovi na hrvatskoj strani na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da na ovim prelazima povremeno dolazi do usporenog saobraćanja.