Izvor: jutarnji.hr
Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u subotu u Kinu gdje razgovara o velikim bilateralnim projektima, euroazijskoj integraciji nakon summita Šangajske organizacije u koju su ravnopravno primljene Indija i Pakistan te o ključnim međunarodnim pitanjima poput situacije u Siriji, Afganistanu i na Korejskom poluotoku…

Kremlj se nada da će posjet biti produktivan i da će tijekom njega potpisati deseci bilateralnih dogovora, prenosi ruska agencija TASS.

Moskva je pripremila više od 50 sporazuma, ali prema riječima pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova ne bi trebalo očekivati “nekakve epohalne odluke”, prenosi novinska agencija Sputnik.

Fokus posjeta bit će pokretanje zajedničkih projekata u području investicija, poljoprivrede i prometa, suradnje u ekonomiji, trgovini, energetici, atomskoj energiji, u zračnoj i raketno-svemirskoj industriji. Planirano je i potpisivanje sporazuma o zajedničkom razvoju i izgradnji širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikopera, te pokretanje pregovora o pripremi sporazuma o integracijskim projektima Euroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa “Put svile”.

Putin je u razgovoru za kinesku agenciju Xinhua ususret posjetu istaknuo da je razina međusobnog povjerenja u suradnji dvije države bez presedana.

Putin je u službeni posjet Pekingu stigao u petak, akon summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Taškentu koja okuplja većinom azijske države koja je upravo na ovom summitu primila u ravnopravno članstvo Indiju i Pakistan. Tako SCO sada ima osam članica, uz postojeće Rusiju, Kinu, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Tijekom summita Putin se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom u sklopu bilateralnih, te trilateralnih sastanaka u kojima su sudjelovale i mongolske vlasti. Prošle godine ruski i kineski predsjednik susreli su se pet puta, prenosi Xinhua.