Visoko izaslanstvo Republike Hrvatske posjetilo Bugojno i Uskoplje

0
700

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar posjetili su danas općine Bugojno i Uskoplje.

O dosadašnjoj i budućoj suradnji Vlade RH i općine Bugojno razgovarali su s načelnikom Hasanom Ajkunićem i predstavnicima političkog, kulturnog i vjerskog života hrvatskog naroda u tom gradu. Poseban naglasak stavljen je na projekte obnove i povratka koji se provode na području bugojanske općine, te budući projekt rekonstrukcije i dogradnje zgrade Treće osnovne škole, odnosno Prve osnovne škole “Jaklić”, u kojoj se nastava obavlja na hrvatskom jeziku.

“Središnji ured ima zadaću brinuti o našem narodu koji živi na ovom području, u smislu njegovog opstanka i ostanka, kroz gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta. Cilj je da omogućimo ljudima da budu tu i da stvaraju uvjete za prosperitet svog kraja”, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izrazio je zadovoljstvo načinom na koji predstavnici općine Bugojno rade, surađuju, iznose ideje i realiziraju projekte.

“Kad sve to vidimo, moram reći da je i ljudska obveza da pomognemo hrvatskom narodu i svima drugima, koji žive na ovom prostoru. Zato, moramo razgovarati o gospodarstvu, što više biti zajedno kako bi i jedni i drugi ostali i živjeli ovdje”, zaključio je.

Prema riječima državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, Vlada RH odlučna je pomoći povratak Hrvata u BiH. Dodao je kako će Vlada RH u narednom razdoblju u još većem obujmu pomagati različite projekte na cijelom području BiH.

Nakon Bugojna, visoko izaslanstvo RH posjetilo je Uskoplje, gdje su se sastali s načelnikom Seadom Čauševićem i članovima Općinskog vijeća iz reda hrvatskog naroda. Posjetili su Osnovnu školu “Uskoplje”, u kojoj su sufinancirali izgradnju sportske dvorane, kao i povratnike u naselju Bistrica, te najavili pomoć u projektu nadogradnje postojeće zgrade srednje škole.

U Skopaljskoj Gračanici nazočili su misnom slavlju u povodu 106. obljetnice osnivanja župe Srca Marijina.