VIDEO: U dvoboju najvećih Federer je bio veći

0
706

Epski, nevjerojatan, fantastičan, čudesan, veličanstven. Izrazi su koje ne koristimo često, ali danas su prikladni za ono što je Roger Federer bio u finalu Australian Opena protiv svojeg najvećeg rivala Rafe Nadala…

Tko ga nije otpisao prije šest mjeseci? Ili prije nekoliko godina kad je bilo jasno da će teško do novog Grand Slama? Tko mu nije poželio da se oprosti kao najveći, tko nije pomislio da je taj trenutak za oproštaj već prošao? Roger Federer u možda posljednjem velikom Grand Slam finalu protiv svojeg najvećeg rivala Rafe Nadala u najtežim je trenucima bio – najveći.

U listopadu prošle godine ovo je bila bajka u koju nisu vjerovali ni Roger ni Rafa, susreli su se na Mallorci i zbog ozljeda nisu mogli odigrati niti humanitarni meč, a na kraju su došli do finala na najvećoj pozornici, tamo gdje se ni sami nisu vidjeli, koliko god optimistični bili. U devetom Grand Slam finalu Roger je došao možda i do najveće pobjede u 15-godišnjem rivalstvu, najvećem sportskom rivalstvu današnjice, tek je treći put svladao Španjolca u finalu o kojem će se pričati godinama, desetljećima.

Nisu bili na najvećoj razini, godine i ozljede učinili su svoje, ali u najboljim trenucima potvrdili su zašto su najveći i zašto su u zbroju došli do 32 Grand Slam titule.

Pet godina stariji Federer došao je do finala uz pet sati igre manje, dobio je i dan odmora više, taman da se dovede u ravnopravnu situaciju s još uvijek potentnim Nadalom. U ključnim trenucima Roger je pokazao da je najveći, a i božica Fortuna bila je na njegovoj strani.

Pričati o poenima i setovima u ovakvom meču nema smisla. Odlučivale su nijanse, odlučivao je jedan challenge, jedna odluka mreže na koju će stranu prebaciti lopticu. Ne bi bilo pošteno da meč nije otišao u peti set, tako je i bilo. A u petom setu gledali smo velikane na najvišoj razini.

Nadal je otvorio breakom, iako je Federer imao dovoljno prilika vratiti se u meč, u ključnim trenucima Španjolac je izvlačio maksimum i držao servis. Sve do 3:2, Švicarac koristi šestu break-loptu i vraća se na 3:3 – u tom trenutku set je bio duži od sva četiri prethodna.

Sve se može sažeti u osmu igru posljednjeg seta. Poen od 26 udaraca otišao je na stranu Rogera, a u konačnici i break. Servirao je Švicarac za titulu, Rafa je dao sve od sebe, došao na dvije break-lopte. Okreće Švicarac, uz dva challengea dolazi do 18. Grand Slam titule.

Roger Federer – najveći.

HE’S DONE IT! 🏆

Roger has defeated Rafael in the 2017 final to bring up his 18th Grand Slam singles title

Australian Open, muško finale:
ROGER FEDERER (ŠVI/17) – Rafa Nadal (ŠPA/9) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3