Uhapšen najbogatiji Brazilac zbog korupcije

0
1049
BRAZIL OUT - NAO PUBLICAR NO BRASIL - Businessman Eike Batista disembarks from a vehicle as he arrives to the Ary Franco prison, in Rio de Janeiro, Brazil, Monday, Jan 30, 2017. Police arrested Batista, a businessman who was once Brazil's richest man on corruption charges, as a string of plea bargains threatened to draw top politicians and executives into a massive graft probe. (Jose Lucena/Futura Press via AP)

Brazilski milioner Eike Batista uhapšen je odmah po slijetanju na aerodrom u Rio de Janeiru zbog korupcije.

Brazilski milioner i biznismen Eike Batista (60) uhapšen je odmah po slijetanju na aerodrom u Rio de Janeiru zbog korupcije, prenosi Reuters.

Batistu sumnjiče da je davao mito bivšem guverneru savezne države Rio de Janeiro, a nalog za njegovo hapšenje izdan je prošlog četvrtka, u vrijeme kad Batista nije bio u zemlji.

Batista još nije formalno optužen zato što, po brazilskom zakonu, jedino tužilac može podići optužnicu, ali tek nakon što policija zaključi istragu, prenosi Tanjug.

Batista je prije pet godina imao neto zaradu 30 milijardi dolara, što ga je svrstalo na listu 10 najbogatijih ljudi na svijetu.

Pitanje sigurnosti

Prije hapšenja on je obrijao svoje umetke kose prije nego što je zatvoren u čuveni zatvor Bangu.

Prije povratka iz New Yorka, gdje se nalazio u trenutku kad je podignuta optužnica, Batista je rekao da će odgovarati pred sudom.

“To je moja dužnost, vrijeme je da razjasnim tu priču”, rekao je on prije polijetanja s njujorškog aerodroma.

Batistin advokat rekao je novinarima okupljenim ispred zatvora da nije razgovarao s njim, ali da je zabrinut za njegovu sigurnost.

U Brazilu su zatvorenici sa diplomom obično odvojeni od ostalih zatvorenika u inače prepunim zatvorima, u kojima je u posljednje vrijeme povećano nasilje.

Izvor: Agencije