Trgovci u strahu od pljački: Naređeno zaključavanje nakon 16.30 sati

0
829

Pljačke trgovina ili kladionica u Mostaru postale su svakodnevica. Sigurno stanje u gradu je daleko od onoga od prije nekoliko godina. Iako je posljednjih tjedana uhićeno ili identificirano nekoliko osoba koje se dovode u vezu s pljačkama, stanje nije bitnije promijenjeno.

Zbog svega navedenoga, veći broj trgovina odlučio je uvesti dodatne mjere kako bi smanjile mogućnost pljačke. Tako su nam u jednom velikom trgovačkom lancu rekli kako su dobili naređenje vrata trgovine zaključavati nakon 16.30 sati, odnosno, u vrijeme kada se spušta mrak, a sve u cilju smanjenja mogućnosti pljačke. – Već nekoliko puta su nas opljačkali. Sada jedna djelatnica stoji pokraj vrata nakon 16.30 sati i pušta kupce u trgovinu, piše Večernji list BiH.

Vrata su zaključana, vidljivo je kako kupci osjećaju nelagodu, ali više ne znamo što bismo poduzeli da povećamo stupanj sigurnosti, rekle su nam djelatnice s kojima smo razgovarali. Mnoge od njih doživjele su velike stresove zbog pljački, a neke su čak davale otkaz u strahu od novih napada. – Kada vam netko uđe s nožem u trgovinu i traži novac, nikada ne znate dokle je ta osoba spremna ići. Uvijek se pitate hoće li vas netko ubiti ili raniti nožem zbog 20 ili 100 KM. Nadamo se kako će policija učinkovitije raditi svoj posao u budućnosti, kako će se smanjiti broj pljački i kako će sigurnosno stanje biti bolje nego što je to sada slučaj, kažu nam naše sugovornice.

S druge strane, naši sugovornici iz policije ističu problem nedostatka policajaca s kojim se suočavaju. Dodaju kako političke blokade ne dopuštaju prijem novih policijskih službenika. – Možda bismo u nekim segmentima mogli učiniti određene pomake kako bismo više bili na ulici i kontrolirali stanje. Ipak, nedostatak ljudi je najveći problem kada pričamo o tome. Nadamo se kako će uskoro biti prevladani neki problemi i kako ćemo popuniti radna mjesta koja već mjesecima i godinama stoje prazna, govore nam sugovornici iz MUP-a HNŽ-a. U konačnici, to što oni govore ne zanima mnogo one koji se suočavaju s opasnosti od pljačke i napada. Odgovorni u što kraćem roku moraju poduzeti određene korake kako bi se stanje popravilo. – Zaključavanje trgovina čim se smrači pokazuje kakva je stvarna sigurnosna slika u Mostaru. To je pokazatelj i kupcima u kakvim uvjetima se radi. Nitko od toga nema koristi, samo se povećava strah kod ljudi, zaključuju sugovornice, djelatnice trgovina.

pogled.ba